Ο παγκόσμιος πόλεμος ανακύκλωσης χάνεται λόγω Covid -19

Ο Covid-19 ίσως να είναι η χαριστική βολή στη μάχη της ανακύκλωσης σύμφωνα με τα ανησυχητικά στοιχεία που ανέδειξε με μια ειδική έρευνα το Reuters, κάνοντας λόγο για έναν «παγκόσμιο πόλεμο ανακύκλωσης που χάνεται».

Η πανδημία έχει αυξήσει σε παγκόσμιο επίπεδο της ζήτησης για μάσκες, γάντια, συσκευασίες φαγητού για πακέτο και περιτύλιγμα για online αγορές, υλικά δηλαδή που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν όπως και τα πλαστικά απόβλητα.

Ακόμη όμως, ο κορωνοϊός έχει εντείνει τον πόλεμο τιμών μεταξύ ανακυκλωμένου και νέου πλαστικού, το οποίο κατασκευάζεται από την βιομηχανία πετρελαίου, καθώς η οικονομική επιβράδυνση που προκάλεσε η πανδημία έχει επηρεάσει την ζήτηση για πετρέλαιο, με αποτέλεσμα το νέο πλαστικό να μπορεί να βρεθεί στη μισή τιμή από το πιο κοινό ανακυκλώσιμο πλαστικό.

Αύξηση της δημιουργίας πλαστικού και αποβλήτων

Σήμερα, χιλιάδες πωλητές μικρής κλίμακας στον αναπτυσσόμενο κόσμο προμηθεύουν καθημερινά αγαθά σε πλαστικές σακούλες ή φακέλους που κοστίζουν μερικά λεπτά.

Οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, υποστηρίζουν πως εργάζονται σκληρά για να κάνουν τη συσκευασία τους είτε ανακυκλώσιμη είτε επαναχρησιμοποιήσιμη. Οι σακούλες όμως είναι πολύ δύσκολο να ανακυκλωθούν. Είναι μόνο μια μορφή ρύπανσης που δημιουργεί προβλήματα όπως το φράξιμο των αποχετεύσεων, η ρύπανση του νερού, η ασφυξία της θαλάσσιας ζωής και η προσέλκυση τρωκτικών και εντόμων που μεταφέρουν ασθένειες.

Το ίδιο ισχύει και για τις μάσκες προσώπου, οι οποίες κατασκευάζονται εν μέρει από πλαστικό. Τον Μάρτιο, η Κίνα χρησιμοποίησε 116 εκατομμύρια, 12 φορές περισσότερες από ό,τι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η συνολική παραγωγή μασκών στην Κίνα αναμένεται να υπερβεί τα 100 δισεκατομμύρια το 2020, σύμφωνα με έκθεση της κινεζικής συμβουλευτικής iiMedia Research. Οι ΗΠΑ, δημιούργησαν ιατρικά απόβλητα ολόκληρου του έτους σε μόλις δύο μήνες στο αποκορύφωμα της πανδημίας, σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία, Frost & Sullivan.

Αύξηση χρησιμοποίησης πλαστικού και ο σημαντικός παράγοντας Covid-19

Η ξαφνική εμφάνιση της πανδημίας και η εξάπλωσή της, έκανε αναγκαία την χρήση πλαστικών υλικών, ιδιαίτερα σε εργαλεία νοσοκομείου και είδη υγιεινής.

«Τα πλαστικά μίας χρήσης έκαναν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας», δήλωσε στο Reuters ο Τόνι Ραντοζέβσκι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Βιομηχανικών Πλαστικών (PLASTICS). Πολλά εργαλεία και αναπνευστήρες χρειάζονται πλαστικά μιας χρήσης, είπε. «Φόρμες νοσοκομείου, γάντια και μάσκες είναι κατασκευασμένα από ασφαλές, πλαστικό υγιεινής».

Τον Μάρτιο, η PLASTICS ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, την επαναφορά των απαγορευμένων σακουλών για λόγους υγείας. Ανέφερε ότι οι πλαστικές σακούλες είναι ασφαλέστερες επειδή τα μικρόβια ζουν στις επαναχρησιμοποιήσιμες και άλλες ουσίες.

Στις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και την Ινδία, περίπου το 80% της βιομηχανίας ανακύκλωσης δεν λειτούργησε κατά της διάρκειας της κορύφωσης της πανδημίας.

«Ο συνδυασμός του αντίκτυπου του Covid-19 και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου μοιάζει με διπλό χτύπημα για την ανακύκλωση πλαστικών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Circulate, Ρομπ Κάμπλαν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: www.naftemporiki.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close