Τελικά κινδυνεύουν οι μέλισσες από το γάλα αμυγδάλου;

Τους τελευταίους μήνες, φαίνεται να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο άρθρα που θέτουν ερωτήματα σχετικά με την αειφορία του γάλακτος αμυγδάλου, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους καταναλωτές. Την προηγούμενη εβδομάδα το φαινόμενο άρθρων με τέτοιο περιεχόμενο κορυφώθηκε όταν η Guardian δημοσίευσε ένα μακροσκελές άρθρο σχετικά με τη σχέση μεταξύ της βιομηχανίας αμυγδάλου και της βιομηχανίας μελιού με τίτλο ‘Like sending bees to war’: the deadly truth behind your almond milk obsession/’Σαν να στέλνεις τις μέλισσες σε πόλεμο’: η αλήθεια πίσω από το γάλα αμυγδάλου.

Η ιστορία της Guardian αναφέρεται σε μελισσοκόμους που έχουν έσοδα από την τοποθέτηση των μελισσοσμηνών τους σε κτήματα με αμυγδαλιές, όπου γίνεται επικονίαση από τις μέλισσες. Η διαδικασία είναι επωφελής και για τους καλλιεργητές αμυγδαλιών όπως και για τους μελισσοκόμους, καθώς οι αμυγδαλιές απαιτούν επικονίαση αλλά και οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ που είναι απαραίτητο για την παραγωγή μελιού.

Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία είναι αρκετά μη βιώσιμη από κάθε άποψη. Όχι μόνο έχει πολύ υψηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αλλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθεί, δεδομένου των υψηλών αναγκών του καταναλωτικού κοινού για γάλα αμυγδάλου.

Ο μελισσοκόμος από την Αριζόνα Dennis Arp δήλωσε στη Guardian ότι πολλές από τις υγιείς μέλισσες του αρρώστησαν και πέθαναν τον Οκτώβριο, λίγους μήνες προτού σχεδιάσει να τις πάρει στις αμυγδαλιές της Καλιφόρνια.

Επίσης, η Guardian ανέφερε πρόσφατη έρευνα που διαπιστώνει ότι στις ΗΠΑ 50 δισεκατομμύρια μέλισσες πέθαναν μέσα σε λίγους μήνες από εμπορικές εκμεταλλεύσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2018-19, δηλαδή περίπου το 40% των αποικιών των μελισσοσμηνών της χώρας.

Σύμφωνα με την Guardian, μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων χρησιμοποιούνται στις αμυγδαλιές στις ΗΠΑ κάθε χρόνο – περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια. Επιπλέον, τα μελισσοσμήνη που βρίσκονται ταυτόχρονα στην Καλιφόρνια κάθε χρόνο, αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών μεταξύ άλλων πλήττοντας και τους ιθαγενείς πληθυσμούς των μελισσών.

Αυτοί οι παράγοντες έχουν οδηγήσει σε μαζικές μειώσεις των πληθυσμών των μελισσών (εμπορικές και άγριες) και σε αυξημένη ζήτηση για μελισσοκόμους από αγρότες αμυγδάλων.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει γεννήσει μεγάλο προβληματισμό εκτός από το ευαισθητοποιημένο περιβαλλοντικά κοινό, αλλά και στους μελισσοκόμους και τους ειδικούς. Συμπεραίνουμε πως είναι σημαντικό να αντιληφθούν όλοι ότι πρέπει να ακολουθήσουν πρακτικές που να σέβονται τις μέλισσες και το οικοσύστημα στο οποίο προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.

Οι μελισσοκόμοι σε συνεργασία με τους αγρότες που έχουν τις εκτάσεις με τις αμυγδαλιές θα πρέπει να καθορίζουν μαζί τις τεχνικές φυτοπροστασίας οι οποίες να είναι φιλικές για τις μέλισσες. Εξίσου σημαντική είναι η πρόληψη των ασθενειών από τους μελισσοκόμους καθώς επίσης η τήρηση των κανόνων σε θέματα αποστάσεων μεταξύ μελισσοκομείων για να αποφεύγονται όσο το δυνατόν οι μεταδόσεις ασθενειών.

Θέλετε να βοηθήσετε τις μέλισσες; Δείτε εδώ πως!

Χρήστος Νικολάου,

Ερασιτέχνης Μελισσοκόμος – Περιβαλλοντολόγος, MSc

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Πηγές: https://megaphone.upworthy.com/p/almond-milk-bees-honey-industry?fbclid=IwAR09X5KLzMcyJG0UwMW38-Qj-5pTc2zdkauXmt15yXGY9AT3ImjL4olHKpc,

https://www.theguardian.com/environment/2020/jan/07/honeybees-deaths-almonds-hives-aoe?utm_term=RWRpdG9yaWFsX0dyZWVuTGlnaHQtMjAwMTEz&utm_source=esp&utm_medium=Email&CMP=greenlight_email&utm_campaign=GreenLight&fbclid=IwAR2UXDg6Lt0lJwGCDQaGIkj9dAhSUdZgM_VUglOS5Jx05fmNqOakm0InCiQ

Environmental Engineer, MSc
Close