
Όταν πιάσεις τον εαυτό σου να κοιτάει το θερμός ή το παγούρι σου προσπαθώντας να καταλάβεις τι είναι αυτό που βλέπεις μέσα του, τότε μάλλον έχεις καιρό να το πλύνεις! Είτε αυτό είναι γυάλινο, μεταλλικό ή πλαστικό, είτε το γεμίζεις με καφέ, χυμό ή μόνο με νερό δεν φαντάζεσαι τι παράδεισο μικροβίων μπορεί να κρύβει.
Δεν περνά καν από το μυαλό μας ότι το θερμός/παγούρι μας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία μας. Σύμφωνα με ειδικούς μικροβιολόγους τα μικρόβια μπορούν να μολύνουν το νερό στα θερμός, καθώς ευδοκιμούν στην υγρασία, αλλά και λόγο των αερομεταφερόμενων μικροβίων όπου μπορούν να μεταφερθούν στο παγούρι μας μέσω του αέρα, ειδικά αν δεν επανατοποθετούμε το καπάκι μετά την χρήση.
Μόλις πιούμε την πρώτη γουλιά, το υπόλοιπο νερό στο θερμός θα φέρει ίχνη από ό,τι ήταν πάνω στα χείλη και μέσα στο στόμα μας. Αν για παράδειγμα τρώγαμε πριν πιούμε από το θερμός μας, είναι πολύ πιθανό να το γεμίσουμε υπολείμματα φαγητού. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να θυμόμαστε κάθε φορά, ειδικά αν συνηθίζουμε να πίνουμε νερό από το μπουκάλι κάποιου άλλου.
Θα πρέπει επίσης να προσέχουμε που αφήνουμε το θερμός/παγούρι μας καθώς ένα υγρό και ζεστό περιβάλλον ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μικροβίων. Έτσι σε μέρη όπως το αυτοκίνητο ή ο πάτος της τσάντας μας, τα οποία βοηθούν τα μικρόβια να αναπτυχθούν πιο γρήγορα, θα πρέπει να αποφεύγονται για την φύλαξη του.
Ποιος είναι ο κίνδυνος που διατρέχουμε από το να μην πλένουμε τακτικά το θερμός μας;
Τα βρώμικα θερμός/παγούρια μπορούν να μεταδώσουν σχεδόν οτιδήποτε μπορούμε να κολλήσουμε από μια επαφή με ένα άλλο άτομο, όπως κρυολογήματα, γρίπη και πολλές άλλες σπάνιες λοιμώξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε μικρόβιο με το οποίο ερχόμαστε σε επαφή θα μας αρρωστήσει, όμως με το να εκτιθέμεθα χωρίς λόγο σε άγνωστα μικρόβια αυξάνει τις πιθανότητες.
Πόσο συχνά λοιπόν θα πρέπει να πλένουμε το θερμός;
Η απάντηση είναι τουλάχιστον μια φορά, κάθε μέρα! Στο τέλος της ημέρας, το αδειάζουμε (ποτέ να μην προσθέτουμε φρέσκο νερό στο νερό που ήδη υπάρχει μέσα), πλένουμε με σαπούνι και νερό, ξεπλένουμε καλά για να φύγει το σαπούνι και γεμίζουμε με φρέσκο νερό.
Βασιλική Ματθαίου, Χημικός Μηχανικός MSc
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!