Οι μέλισσες κινδυνέυουν! Μάθε πως μπορείς να τις βοηθήσεις

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις οι πληθυσμοί των μελισσών μειώνονται όλο και περισσότερο. Πολλοί παράγοντες επιδρούν σε αυτό το φαινόμενο με κυριότερες την κλιματική αλλαγή με τις συχνές εναλλαγές των θερμοκρασιών και τη χρήση φυτοφαρμάκων. Είναι ένα ανησυχητικό γεγονός το όποιο πρέπει να μας απασχολεί όλους. Ήξερες ότι το 1/3 των καλλιεργειών οφείλεται στις μέλισσες με την επικονίαση; Τροφές όπως αμύγδαλα, καρπούζι, πεπόνι, αβοκάντο, αγγούρι, μελιτζάνα είναι μερικά από πολλά είδη φρούτων και λαχανικών των οποίων η ανάπτυξη επηρεάζεται από την επικονίαση. Η διάσωση των μελισσών μπορεί να μην είναι μια εύκολη υπόθεση αλλά μπορείς να τις βοηθήσεις και εσύ! Παρακάτω μπορείς να δεις τρόπους για την προστασία τους.

Απέφυγε τα επιβλαβή φυτοφάρμακα

Συνθετικά φυτοφάρμακα, λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα είναι επιβλαβή για τις μέλισσες. Η χρήση αυτών των φυτοφαρμάκων στον κήπο σου μπορεί όχι μόνο να κρατήσει τις μέλισσες μακριά, αλλά και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Απέφυγε με κάθε κόστος χημικές ουσίες που ανήκουν στην οικογένεια των νεονικοτινοειδών, καθώς είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τις μέλισσες.

Φύτεψε όσο το δυνατόν περισσότερα φυτά στη βεράντα ή στον κήπο σου

Τα ενδημικά φυτά είναι γενικά ευκολότερα να αναπτυχθούν επειδή είναι προσαρμοσμένα στο κλίμα της περιοχής σου. Είναι αυτά που επιλέγουν οι μέλισσες να επικονιάζουν! Οι μέλισσες χρειάζονται ποικιλία οπότε όσα περισσότερα φυτέψεις τόσο το καλύτερο. Μερικά φυτά που θεωρούνται μελισσοκομικά που μπορείς να φυτέψεις και θα ομορφύνουν τη βεράντα/κήπο σου είναι το θυμάρι, λεβάντα, δεντρολίβανο κ.α. Αν πάλι διαθέτεις μεγάλο κήπο μπορείς να φυτέψεις μία αμυγδαλιά, πορτοκαλιά ή κουμαριά!

Άφησε ένα πιάτο με νερό για να πίνουν οι μέλισσες – με φελλό, πέτρα ή κλαδί για να στέκονται.

Οι μέλισσες είναι ακριβώς όπως εμείς, χρειάζονται νερό! Προσθέτοντας κλαδιά, βράχια ή φελλό στο νερό δίνουν στις μέλισσες κάτι για να προσγειωθούν, ώστε να διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο να πέσουν στο νερό και να πνιγούν.

Μπορείς να γίνεις μελισσοκόμος!

Ένας πολύ καλός τρόπος για να σώσεις τις μέλισσες είναι να τους προσφέρεις ένα μέρος για να ζήσουν! Μπορείς να επηρεάσεις άμεσα την υγεία του τοπικού οικοσυστήματος ξεκινώντας με μια κυψέλη μελισσών. Με αυτόν τον τρόπο αποκτάς μία νέα ασχολία που δεν είχες φανταστεί ποτέ και μαθαίνεις πολλές πληροφορίες για τις μέλισσες και τα οικοσυστήματα τους. Είναι μία ασχολία η οποία δεν σου προσφέρει μόνο ευχάριστο χρόνο αλλά μπορείς να παράγεις το δικό σου μέλι. Επικοινώνησε με τον τοπικό μελισσοκομικό σύλλογο για περισσότερες πληροφορίες.

Υποστήριξε τοπικούς μελισσοκόμους

Εάν δεν έχεις διαθέσιμο χρόνο για τη δική σου κυψέλη, μπορείς να βοηθήσεις τις μέλισσες υποστηρίζοντας έναν μελισσοκόμο στην περιοχή σου. Δουλεύουν σκληρά όλο το χρόνο για να βοηθήσουν την ανάπτυξη των μελισσιών τους. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αγοράσεις μέλι καθώς και άλλα προϊόντα μέλισσας. Πολλοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν προϊόντα από τις κυψέλες τους για να δημιουργήσουν σαπούνια, λοσιόν και κεριά από μέλισσες.

Χρήστος Νικολάου,

Ερασιτέχνης Μελισσοκόμος – Περιβαλλοντολόγος, MSc

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Environmental Engineer, MSc
Close