
Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που η οικολόγος και πρώην ηθοποιός Suzy Amis Cameron ίδρυσε το Red Carpet Green Dress,RCGD, (Κόκκινο Χαλί Πράσινο Φόρεμα), μια πρωτοβουλία που προτρέπει τους σχεδιαστές να δημιουργήσουν βιώσιμα ρούχα για διασημότητες που θα φορέσουν στο κόκκινο χαλί. Στα φετινά Oscar οι ηθοποιοί και πρεσβευτές της RCGD, Laura Harrier και Danielle Macdonald, έκλεψαν την παράσταση με τα οικολογικά φόρεμά τους. Με αυτή την εμφάνιση τους οι ηθοποιοί πέρασαν το μήνυμα ότι η βιώσιμη μόδα είναι όμορφη και ότι δεν υπάρχει λόγος να βλάψουμε τον πλανήτη για να έχουμε μια εκκεντρική εμφάνιση.
Η Danielle Macdonald, η οποία πρωταγωνίστησε στην βραβευμένη με Oscar ταινία μικρού μήκους Skin, καθώς και στις ταινίες Dumpllin και Bird Box του Netflix, φόρεσε μια δημιουργία του Christian Siriano την ημέρα των βραβείων. Ο σχεδιαστής κατασκεύασε το φόρεμα από από βαμβάκι όπου το έβαψε με κόκκινο χρώμα από φυτικές βαφές. Για να φτιάξει τα μανίκια, χρησιμοποίησε ανακυκλωμένο τούλι προσπαθώντας ταυτόχρονα κατά την διάρκεια της κατασκευής του φορέματος να μην σπαταλήσει παραπάνω ύφασμα.

Η Laura Harrier εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί των Oscars με ένα ελαφρώς ανοιχτό μπλε φόρεμα της Louis Vuitton. Το φόρεμα κατασκευάστηκε από με Taroni S.p.a. crepe silk, το οποίο είναι πιστοποιημένο από το Global Organic Textile Standards (GOTS). Το προσωπικό δούλεψε 450 ώρες για να κεντήσει με γυάλινες χάντρες, κρύσταλλα Swarovski και πούλιες το φόρεμα της Harrier, ακολουθώντας το πρότυπο πιστοποίησης για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα αξεσουάρ STANDARD 100 της OEKO-TEX. Βέβαια πολλοί που είναι ενάντια στην κακομεταχείριση των ζώων δεν θεωρούν το μετάξι ως ηθική επιλογή, από την άλλη το μετάξι είναι θεωρείτε από πολλούς μια βιώσιμη επιλογή, δεδομένου ότι είναι μια βιοαποικοδομήσιμη ίνα.
Όπως εξηγείται στην ιστοσελίδα του RCGD, για να πιστοποιήσει ο οργανισμός το έργο ενός σχεδιαστή ως οικολογικό, πρέπει να είναι “κατασκευασμένο από βιώσιμα υλικά, συμπεριλαμβανομένων των οργανικών, ανακυκλωμένων ή ανακατασκευασμένων ινών”. Επίσης, το ένδυμα θα πρέπει να περιλαμβάνει “χειροποίητες λεπτομέρειες ή ενσωμάτωση της φυσικής επεξεργασίας χρωστικών, με ιδιαίτερη έμφαση στις ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον”. Παρόλο που υπάρχουν πολλές βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον μάρκες μόδας στην αγορά αυτές τις μέρες, στο σύνολό της, η μόδα είναι μια απίστευτα περιβαλλοντικά καταστροφική βιομηχανία. Σύμφωνα με τη Forbes, η βιομηχανία της μόδας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή βιομηχανικής ρύπανσης και συμβάλλει στο 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η Πρωτοβουλία Κόκκινο Χαλί Πράσινο Φόρεμα μας δείχνει ότι τα οικολογικά ρούχα μπορούν να είναι εξίσου όμορφα με τα ενδύματα που συμβάλλουν στην καταστροφή του πλανήτη μας. Ελπίζουμε ότι το RCGD θα συνεχίσει να επεκτείνεται σε όλο το Χόλιγουντ, εμπνέοντας όλους μας στο να γίνουμε πιο ευσυνείδητοι όταν πρόκειται για την αγορά ρούχων.
Sources: http://www.redcarpetgreendress.com, http://www.greenmatters.com