Ένας ναός φτιαγμένος από μπουκάλια μπύρας στην Ταϊλάνδη!

Το Wat Pa Maha Chedi Kaew, επίσης γνωστό ως Wat Lan Kuad ή «Ναός ενός εκατομμυρίου μπουκαλιών», βρίσκεται στην επαρχία Sisaket κοντά στα σύνορα της Καμπότζης, 400 μίλια από την πρωτεύουσα Μπανγκόκ. Οι βουδιστές μοναχοί άρχισαν να συλλέγουν φιάλες το 1984 και συγκέντρωσαν τόσα πολλά που αποφάσισαν να τα χρησιμοποιήσουν ως οικοδομικό υλικό.

Ενθάρρυναν τις τοπικές αρχές να τους στείλουν περισσότερα και έτσι δημιούργησαν ένα συγκρότημα περίπου 20 κτιρίων χρησιμοποιώντας τα μπουκάλια μπύρας που αποτελούνται από τον κύριο ναό, διάφορες αίθουσες προσευχής, μπάνια για τους τουρίστες και πολλά μικρά μπανγκαλόου που ανυψώνονται από το έδαφος και χρησιμεύουν ως καταλύματα για τους μοναχούς. Τα μπουκάλια δεν χάνουν το χρώμα τους, παρέχουν καλό φωτισμό και είναι εύκολο να καθαριστούν, λένε οι μοναχοί. Ένας πυρήνας σκυροδέματος χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του κτιρίου και τα πράσινα μπουκάλια είναι Heineken και τα καφέ είναι η ταϊλανδέζικη μπύρα Chang.

Οι μοναχοί είναι τόσο φιλικοί προς το περιβάλλον, ώστε τα ψηφιδωτά του Βούδα δημιουργούνται με ανακυκλωμένα καπάκια μπουκαλιών μπίρας.Συνολικά υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύρια ανακυκλωμένα μπουκάλια στο ναό και οι μοναχοί στο ναό σκοπεύουν να επαναχρησιμοποιήσουν ακόμη περισσότερα.

Ο ηγούμενος San Kataboonyo είπε: “Όσο περισσότερα μπουκάλια παίρνουμε, τόσο περισσότερα κτίρια κάνουμε.”

Ο ναός μπουκαλιών μπύρας είναι στην εγκεκριμένη λίστα με φιλικές προς το περιβάλλον περιηγήσεις με αξιοθέατα στη νοτιοανατολική Ασία.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close
EnglishGreekSpanish