Τα περισσότερα καθαριστικά του εμπορίου για το σπίτι περιέχουν χημικά που βλάπτουν εμάς και το περιβάλλον και συνήθως είναι σε πλαστικές μη ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Δεν θα ήταν ιδανικό αν είχαμε μόνο ένα καθαριστικό γενικής χρήσης το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει σχεδόν όλα τα απορρυπαντικά του σπιτιού μας να είναι οικολογικό, να φτιάχνετε πανεύκολα και να κοστίζει ελάχιστα; Μπορούμε να φτιάξουμε ένα τέτοιο καθαριστικό μόνο με δύο υλικά, νερό και λευκό ξύδι. Έρευνες έχουν δείξει πως το ξύδι είναι το ίδιο αποτελεσματικό με απολυμαντικά του εμπορίου και εξοντώνει τα περισσότερα παθογόνα του σπιτιού (όχι την σαλμονέλα)*. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες σπίτια τα οποία είναι παραπάνω αποστειρωμένα απ’ ότι πρέπει δεν αφήνουν να αναπτυχθούν τα μικρόβια που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε εμάς και στα παιδιά όπως άσθμα και αλλεργίες.

Τα υλικά είναι:

  • 1/2 λευκό ξύδι
  • 1/2 νερό απαλλαγμένο από άλατα (πχ αποσταγμένο, αφαλατωμένο)

Τοποθετούμε τα υλικά σε ένα μπουκάλι με σπρέι ανακατεύουμε και είναι έτοιμο! Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με τον ίδιο τρόπο όπως τα κοινά καθαριστικά για το ξεσκόνισμα και καθάρισμα επιφανειών όπως ξύλο, inox, γυάλινες επιφάνειες, πλακάκια, για τις μπαταρίες του μπάνιου και τους νιπτήρες (όχι σε μάρμαρα). Αν η επιφάνεια έχει πολλά άλατα αφήνουμε πέντε λεπτά το απορρυπαντικό μας πριν την καθαρίσουμε. Επίσης, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για σφουγγάρισμα αντί για τα κοινά απορρυπαντικά.

Αν δεν είμαστε σίγουροι για το αν το ξύδι είναι κατάλληλο για την επιφάνεια που θέλουμε να καθαρίσουμε δοκιμάζουμε πρώτα μια μικρή περιοχή πριν το τοποθετήσουμε σ’ όλη!

Βέβαια, ένα μεγάλο αρνητικό του ξυδιού και αυτό που αποτρέπει τους περισσότερους από το να το χρησιμοποιήσουν ως καθαριστικό στο σπίτι είναι η έντονη μυρωδιά του. Γι’ αυτό μπορούμε να κάνουμε ένα απλό κόλπο! Τοποθετούμε σε ένα βάζο το ξύδι (χωρίς το νερό) και τις φλούδες από κάποιο εσπεριδοειδές (όχι κερωμένο), αφήνουμε για μια με δύο εβδομάδες, μετά σουρώνουμε το ξύδι και τοποθετούμε το νερό.

Τα εσπεριδοειδή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι λεμόνι, λάιμ, πορτοκάλι, μανταρίνι ή ό,τι άλλο μας αρέσει!

Κάποιοι ωραίοι συνδυασμοί είναι επίσης λεμόνι ή λάιμ με μέντα και πορτοκάλι με κανέλα (τέλειο για τον χειμώνα και τα Χριστούγεννα)

Εγώ χρησιμοποίησα για ένα λίτρο πέντε μικρά λάιμ και 2 κλωνάρια φρέσκια μέντα!

*www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/vinegar/

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Close