Πώς μπορούμε να ταξιδεύουμε χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον;

Τα ταξίδια είναι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε για την ζωή μας, πως μπορούμε όμως να έχουμε και θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον μέσα από αυτά;

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το 87% δηλώνουν ότι θέλουν να ταξιδεύουν με βιώσιμο τρόπο και όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες κάνουν κράτηση για οικολογικά καταλύματα επίσης, έξι στους δέκα ταξιδιώτες (60%) δήλωσαν ότι τα ταξίδια τους στη φύση τους ενέπνευσαν να φροντίσουν καλύτερα τον πλανήτη.

Εκτός όμως από τα οφέλη που μπορεί να έχει στις ζωές μας, ας δούμε πως ένα ταξίδι μπορεί να είναι επωφελές και στο περιβάλλον.

1. Αν πετάξουμε: αντισταθμίζουμε τις εκπομπές CO2

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 είναι απλά να μην πετάξουμε αλλά, αν χρειάζεται να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο, είναι καλύτερο να αποφύγουμε να το κάνουμε για μικρές αποστάσεις. Επίσης, αποφεύγουμε τις πτήσεις με ενδιάμεσες στάσεις καθώς οι ενδιάμεσες στάσεις θα κάνουν το ταξίδι μας μακρύτερο, που σημαίνει περισσότερα χιλιόμετρα, περισσότερα καύσιμα και περισσότερες εκπομπές CO2.

Όταν κάνουμε κράτηση μιας πτήσης, χρησιμοποιούμε μια μηχανή αναζήτησης πτήσεων που αντισταθμίζει δωρεάν τις εκπομπές CO2 της πτήσης μας, τέτοια site κερδίζουν προμήθεια από κάθε εισιτήριο που πουλάνε, την οποία χρησιμοποιούν για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές μας με διάφορους τρόπους όπως με φύτευση δέντρων ή επενδύοντας σε έργα ηλιακών συλλεκτών. Δεν ξεχνάμε να πακετάρουμε ελαφριά καθώς μια βαριά βαλίτσα θα κάνει το αεροπλάνο να χρησιμοποιεί περισσότερο καύσιμο από ένα ελαφρύ σακίδιο.

Τέλος, προσπάθούμε στο μέρος όπου θα ταξιδέψουμε να κάνουμε κάτι με θετικό αντίκτυπο για να ισορροπήσουμε το αποτύπωμα άνθρακα μας όπως για παράδειγμα έναν καθαρισμό παραλίας.

2. Επιλέγουμε πρακτορεία ταξιδίων που σέβονται το περιβάλλον

Η επιλογή ταξιδιωτικών γραφείων και φιλικών προς το περιβάλλον καταλυμάτων είναι ένας άλλος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι το ταξίδι μας είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Αν και είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον να μείνουμε κοντά στο σπίτι μας, μερικές φορές θέλουμε να πάμε λίγο πιο μακριά. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να μείνουμε σε ένα οικολογικό κατάλυμα.

Για να σχεδιάσουμε το ταξίδι μας, χρησιμοποιούμε ταξιδιωτικά πρακτορεία τα οποία προσφέρουν υψηλού επιπέδου οικολογικές ταξιδιωτικές εμπειρίες και συνεργάζονται μόνο με τοπικούς εμπειρογνώμονες ταξιδιών.

3. Δεν τρώμε (τόσο πολύ) κρέας

Η βιομηχανία κρέατος, ειδικά η βιομηχανία βοείου κρέατος, είναι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, η μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα περισσότερο από το να μην οδηγάμε αυτοκίνητο. Έτσι, όταν ταξιδεύουμε, τρώμε όσο το δυνατόν λιγότερα ζωικά προϊόντα. Φυσικά, δεν χρειάζεται να το περιορίσουμε μόνο στις διακοπές μας αλλά και στη καθημερινότητα μας.

4. Δεν χρησιμοποιούμε τα ζώα για την διασκέδασή μας ​​

Σίγουρα έχετε δει φωτογραφίες τουριστών να κάνουν βόλτες με ελέφαντες, καμήλες και άλλα ζώα. Οι τοπικοί παράγοντες λένε ότι τα ζώα αντιμετωπίζονται πολύ καλά, ότι θα απελευθερωθούν στην άγρια ​​φύση ή ότι συμβάλλουν στη διατήρηση του είδους όμως πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα για να ξέρουμε τι συμβαίνει πραγματικά. Τα άγρια ​​ζώα πρέπει αν είναι στο φυσικό τους περιβάλλον και δεν είναι κατάλληλα για τουριστικό αξιοθέατο. Επίσης, δεν επισκεπτόμαστε ζωολογικούς κήπους όπου εκμεταλλεύονται τα ζώα με σκοπό την “διασκέδασή” μας και το οικονομικό όφελος.

5. Έχουμε μαζί μας επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα

Έχουμε τα δικά μας μπουκάλια νερού, τις πάνινες τσάντες μας, τα καλαμάκια μας, μαχαιροπίρουνα κλπ έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε όχι στα πλαστικά μιας χρήσης κατά την διάρκεια του ταξιδιού μας. Έχουμε μαζί επίσης τα δικά μας προϊόντα για ντους, έτσι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τα μίνι σαμπουάν του ξενοδοχείου και τις λοσιόν σώματος.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το με κάποιον που πρόκειται να ταξιδέψει σύντομα!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close