30 Μαρτίου 2023 | Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Zero Waste είναι γεγονός!

Φέτος για πρώτη φορά καθιερώθηκε η παγκόσμια μέρα Zero Waste (Μηδενικά Απόβλητα)!

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων στοχεύει να προωθήσει τα αειφόρα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής, να υποστηρίξει την κοινωνική στροφή προς την κυκλική οικονομία και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το πώς οι πρωτοβουλίες μηδενικών αποβλήτων συμβάλλουν στην προώθηση της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ο τομέας των απορριμμάτων συμβάλλει σημαντικά στην πλανητική κρίση της κλιματικής αλλαγής, της βιοποικιλότητας και της απώλειας της φύσης και της ρύπανσης. Η ανθρωπότητα παράγει περίπου 2,24 δισεκατομμύρια τόνους αστικών στερεών αποβλήτων ετησίως, εκ των οποίων μόνο το 55 τοις εκατό διαχειρίζεται σε ελεγχόμενες εγκαταστάσεις. Κάθε χρόνο, περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται ή σπαταλούνται και έως και 14 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων εισέρχονται στα υδάτινα οικοσυστήματα.

Οι πρωτοβουλίες μηδενικών αποβλήτων μπορούν να προωθήσουν την ορθή διαχείριση των αποβλήτων και να ελαχιστοποιήσουν και να αποτρέψουν τα απόβλητα, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της τριπλής πλανητικής κρίσης, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Μια προσέγγιση μηδενικών αποβλήτων συνεπάγεται υπεύθυνη παραγωγή, κατανάλωση και διάθεση προϊόντων σε ένα κλειστό, κυκλικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι πόροι επαναχρησιμοποιούνται ή ανακτώνται όσο το δυνατόν περισσότερο και ότι ελαχιστοποιούμε τη ρύπανση του αέρα, του εδάφους ή του νερού.

Η επίτευξη μηδενικών αποβλήτων απαιτεί δράση σε όλα τα επίπεδα.

Τα προϊόντα πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι ανθεκτικά και να απαιτούν λιγότερα υλικά. Επιλέγοντας μεθόδους παραγωγής και μεταφοράς με λιγότερους πόρους, οι κατασκευαστές μπορούν να περιορίσουν περαιτέρω τη ρύπανση και τα απόβλητα. Η διαφήμιση και η στενή διαχείριση της ζήτησης μπορούν να επιτρέψουν περαιτέρω τη μηδενική σπατάλη σε όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων.

Οι καταναλωτές μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη μηδενική σπατάλη αλλάζοντας συνήθειες και επαναχρησιμοποιώντας και επισκευάζοντας προϊόντα όσο το δυνατόν περισσότερο πριν τα απορρίψουν σωστά.

Με τις κυβερνήσεις, τις κοινότητες, τις βιομηχανίες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τις δυνατότητες των πρωτοβουλιών μηδενικών αποβλήτων, να ενισχύουν τη διαχείριση των αποβλήτων και να βελτιώνουν τα συστήματα ανάκτησης μέσω της χρηματοδότησης και της χάραξης πολιτικής. Η Παγκόσμια Στρατηγική για τη Βιώσιμη Κατανάλωση και Παραγωγή μπορεί να καθοδηγήσει αυτή τη μετάβαση. Η στρατηγική, που ιδρύθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς, απαιτεί την υιοθέτηση στόχων βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής σε όλους τους τομείς έως το 2030.

Ιστορικό
Στις 14 Δεκεμβρίου 2022, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα στην εβδομηκοστή έβδομη σύνοδό της για να ανακηρύξει την 30η Μαρτίου ως Διεθνή Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων, η οποία θα εορτάζεται κάθε χρόνο. Η Τουρκία, μαζί με άλλες 105 χώρες, υπέβαλε το ψήφισμα. Ακολουθεί άλλα ψηφίσματα που επικεντρώνονται στα απόβλητα, συμπεριλαμβανομένου του «Τερματισμός της πλαστικής ρύπανσης: προς ένα διεθνώς νομικά δεσμευτικό μέσο», που εγκρίθηκαν στη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον στις 2 Μαρτίου 2022.

Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Μηδενικών Αποβλήτων, τα κράτη μέλη, οι οργανώσεις του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, η κοινωνία των πολιτών, ο ιδιωτικός τομέας, η ακαδημαϊκή κοινότητα, η νεολαία και άλλοι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των εθνικών, υποεθνικών, περιφερειακών και τοπικών μηδενικών αποβλήτων. πρωτοβουλίες για τα απόβλητα και τη συμβολή τους στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για Ανθρώπινες Εγκαταστάσεις (UN-Habitat) διευκολύνουν από κοινού τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μηδενικών Αποβλήτων.

Η προώθηση πρωτοβουλιών μηδενικών αποβλήτων κατά τη διάρκεια αυτής της διεθνούς ημέρας μπορεί να συμβάλει στην προώθηση όλων των στόχων και των στόχων της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης 11 και Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 12. εξόρυξη φυσικών πόρων και ηλεκτρονικά απόβλητα.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close