Η σαφής πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει πιο σημαντική επίδραση στην ανθρωπότητα από ό,τι θα έχει η νόσος Covid-19, η οποία έχει ήδη στοιχίσει περίπου πέντε εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε ως μέρος μιας μελέτης για το «οικολογικό άγχος» από το thinktank Global Future σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του York, διαπιστώνει επίσης ότι η ανησυχία για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι σχεδόν εξίσου συχνή μεταξύ των ηλικιωμένων και των ανθρώπων της εργατικής τάξης, μεταξύ εκείνων που είναι νέοι ή μεσαίας τάξης.

Συνολικά, το 78% των ανθρώπων ανέφεραν κάποιο επίπεδο οικολογικού άγχους.

Οι συντάκτες της έκθεσης λένε ότι τα ευρήματά τους πρέπει να χρησιμεύσουν ως προειδοποίηση για τους πολιτικούς που μπορεί να πιστεύουν ότι οι ανησυχίες για την κλιματική έκτακτη ανάγκη περιορίζονται σε νεότερους, μεσαίας τάξης και ψηφοφόρους.

Η δημοσκόπηση του YouGov σε περισσότερους από 2.100 ανθρώπους διαπίστωσε ότι το 56% πιστεύει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι μεγαλύτερες για τον κόσμο από εκείνες της πανδημίας του κορωνοϊού, με την πλειονότητα όλων των ηλικιακών ομάδων και κοινωνικών τάξεων να έχουν αυτήν την άποψη.

Ομοίως, η κλιματική αλλαγή θεωρείται κορυφαία παγκόσμια προτεραιότητα μεταξύ των ανθρώπων όλων των ηλικιακών ομάδων και υπόβαθρων.

Παρά τη διαδεδομένη αυτή ανησυχία για την κλιματική κρίση – με περίπου 42% των ανθρώπων της μεσαίας και ανώτερης τάξης να αναφέρουν υψηλό οικολογικό άγχος έναντι του 39% των ψηφοφόρων της εργατικής τάξης – οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στους πολιτικούς ηγέτες για να δράσουν. Περίπου το 31% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η σύνοδος κορυφής Cop26 θα έχει ελάχιστα ή καθόλου αποτελέσματα, το 32% πιστεύει ότι θα έχει μέτριο αποτέλεσμα, ενώ μόνο το 18% πιστεύει ότι θα έχει μεγάλο αποτέλεσμα.
Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη διαφορά στα επίπεδα οικολογικού άγχους δεν ήταν μεταξύ πλουσίων και φτωχών ή νέων και ηλικιωμένων, αλλά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Περίπου το 45% των γυναικών που συμμετείχαν ανέφεραν υψηλά επίπεδα ανησυχίας για την κλιματική αλλαγή σε σύγκριση με το 36% των ανδρών.

Η Rowenna Davis, συγγραφέας της έκθεσης και διευθύντρια του Global Future, δήλωσε: «Όλοι – πλούσιοι και φτωχοί, νέοι και ηλικιωμένοι, βόρειοι και νότιοι, άνδρες και γυναίκες – υποφέρουν από οικολογικό άγχος. Ως εκ τούτου, ορισμένοι κυνικοί πολιτικοί που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν σφήνα ζητήματα όπως οι τιμές της βενζίνης για να διχάσουν το κοινό όχι μόνο κάνουν λάθος, αλλά κάνουν και ένα στρατηγικό λάθος.

«Όποιος ελπίζει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα χρειαστεί να κερδίσει τον «κόκκινο τοίχο». Αυτό θα σημαίνει ανταπόκριση στις ανησυχίες που έχουν στην πραγματικότητα αυτοί οι ψηφοφόροι παρά στις αντιλήψεις για αυτούς. Από την έρευνά μας, αυτό πρέπει να περιλαμβάνει μια ουσιαστική απάντηση στην κλιματική αλλαγή».

Ο Παύλος Βασιλόπουλος, λέκτορας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, πρόσθεσε: «Αυτά τα ευρήματα αμφισβητούν τις κοινές απόψεις ότι το περιβάλλον είναι ένα ζήτημα μόνο για τη μεσαία τάξη του νότου. Αντίθετα, η κλιματική αλλαγή φαίνεται να μοιάζει περισσότερο με ζητήματα όπως η ανεργία ή η εγκληματικότητα, τα οποία αναγνωρίζονται ως προτεραιότητες από την πλειοψηφία και χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της κυβερνητικής απόδοσης».

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Source: theguardian.com

Close