Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022, ο πλανήτης μας, η υγεία μας – Ερωτηματολόγιο για τη βιώσιμη κατανάλωση τροφίμων

H Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου. Φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) εστιάζει στην υγεία των ανθρώπων και όλων των ζωντανών οργανισμών, κάτι που προϋποθέτει έναν υγιή πλανήτη.

Η ευημερία των κοινωνιών είναι αλληλένδετη με τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Ενδεικτικά, ο Π.Ο.Υ. αναφέρει ότι, περίπου, το 15% της θνησιμότητας στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια οφείλεται σε περιβαλλοντικούς κινδύνους και παγκοσμίως, ο αριθμός αγγίζει περίπου τα 12 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Η καλή φυσική κατάσταση και η ψυχική υγεία είναι οι πυλώνες της ευημερίας, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν πιο ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η κλιματική κρίση συνδέεται και με την κρίση της υγείας και, συνεπώς, οφείλουμε να δημιουργήσουμε λύσεις, βελτιώνονταςτις ατομικές και κοινωνικές συμπεριφορές, οι οποίες διαμορφώνουν το περιβάλλον μας.

Η μετάβαση στην αειφορία καθίσταται, πλέον, επείγουσα. Με την επιτάχυνση της παγκοσμιοποίησης κατά τις τελευταίες δεκαετίες και τα προβλήματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης και φτώχειας, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι παγκόσμια και διεπιστημονική.

Η κατανάλωση τροφίμων είναι ένα μείζον θέμα στις πολιτικές της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης καθώς έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, στην οικονομία, στη υγεία, αλλά και στην κοινωνική συνοχή. Επομένως είναι σημαντικό να καταγραφούν οι τωρινές τάσεις αλλά και να υιοθετηθούν βιώσιμες πρακτικές.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, σας καλώ να συμμετάσχετε στην έρευνα που διεξάγω με τίτλο: «Βιώσιμη κατανάλωση τροφίμων – αντιλήψεις, πρακτικές και συμπεριφορές: Μια ανάλυση στην περιφέρεια Αττικής». 

Παρακάτω θα βρείτε τον σύνδεσμο (link) όπου μπορείτε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο της έρευνας:

https://corexmsfsr8s3fc5lm5w.qualtrics.com/jfe/form/SV_0NXtb6zr87nQdam

Panagiota Varela

PhD Candidate, Geography, University of the Aegean
MSc Environment and Development, London School of Economics and Political Science

E-mail: geod20002@geo.aegean.gr

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close