Μετά την απονομή Γαλάζιας Σημαίας 2021, το Τουριστικό καταφύγιο του Λιμένα Λιναριάς βραβεύτηκε με GOLD/ΧΡΥΣΟ Βραβείο Τουρισμού, ως “Το Πρώτο Τουριστικό Λιμάνι με Ηλιακούς φορτιστές και αποστολή της εξοικονομούμενης ενέργειας & δεδομένων στο «Internet Of Things”, στην κατηγορία “Πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος/Ευαισθητοποίηση κοινού/Παρακολούθηση περιβαλλοντικών δεικτών.
Αυτό το «Χρυσό» είναι το έκτο (6ο) σε 7 συμμετοχές (6 Χρυσά 1 Αργυρό) στα βραβεία Τουρισμού από το 2015 και το εικοστό έκτο (26) βραβείο για το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου από το 2014!
Η υποβολή του βραβευμένου project έγινε σε συνεργασία και την πολύτιμη πρωτοβουλία του τ. επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα κου Γιώργου Μαρκοπουλιώτη, για την κοινή δράση της με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου για την προσθήκη φωτοβολταϊκών panels με φορτιστές μικροσυσκευών στο τουριστικό καταφύγιο του Λιμένα Λιναριάς Σκύρου.
Ο πρόεδρος του Λ.Τ Σκύρου κος Κυριάκος Αντωνόπουλος παρέλαβε το βραβείο το βράδυ της 3/Ιουνίου/21, σε μια «ειδική» λόγω Covid 19 τελετή, στο Περιστύλιο του Ζαππείου.
Η “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”, το Λιμενικό ταμείο Σκύρου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα συναντήθηκαν στο Λιμάνι της Σκύρου και συνεργάστηκαν για να παραδειγματίσουν και να ευαισθητοποιήσουν κατοίκους, επισκέπτες, ναυτικούς, ιστιοπλόους και νέους, με στόχο, να διασπείρουν την ιδέα της καθαρής ενέργειας εφαρμοσμένη στην καθημερινή τους ζωή.
Στα περίπτερα πληροφοριών του Τουριστικού Λιμανιού της Σκύρου τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά panels και 4 συστήματα διανομής για τη φόρτιση φορητών υπολογιστών μικροσυσκευών, tablets και κινητών τηλεφώνων μέσω πολλαπλών καλωδίων με φωτιζόμενους ακροδέκτες, κατάλληλων για όλους του τύπους των συσκευών για ταυτόχρονη φόρτιση 16 συσκευών!
Το σύστημα διαθέτει Wi-FI και είναι διασυνδεδεμένο σε δίκτυο του Διαδικτύου των Αντικειμένων (Internet of Things – ΙοΤ) με δυνατότητα μετάδοσης των μετρήσεων σχετικά με την καταναλισκόμενη ενέργεια ανά ηλιακό φορτιστή.
Τα παραπάνω δεδομένα παρουσιάζονται σε ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://ec.europa.eu/greece/events/grEEnbeach_el) , όπου οι πολίτες μπορούν να δουν το ενεργειακό όφελος από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εν προκειμένω της ηλιακής, για τη φόρτιση των συσκευών τους σε πραγματικό χρόνο!
Ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Μαρκοπουλιώτη και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών του ΕΜΠ (ΕΠΙΣΕΥ) https://www.iccs.gr/, που εγκατέστησε το πρώτο σύστημα των ηλιοσυλλεκτών και φορτιστών σε Λιμάνι.
Οι υπηρεσίες και ο εξοπλισμός του τουριστικού Λιμένα της Λιναριάς Σκύρου αναφέρονται στα Παρατηρητήρια για το Θαλάσσιο Τουρισμό, από τους τους επισκέπτες τους skippers και ιδιοκτήτες των τουριστικών σκαφών, ως ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ!
Το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου εκπροσωπεί το κρατικό λιμάνι της Σκύρου δίνοντας το παράδειγμα και δείχνοντας τον τρόπο της σωστής λειτουργίας του Λιμένα εφαρμόζοντας και παρέχοντας τα αυτονόητα και κάτι παραπάνω!
Η ψηλού επιπέδου ξενοδοχειακή Λιμενική διαχείριση, οι ετήσιες έρευνες με στόχο την καταγραφή και υλοποίηση των απαιτήσεων, η εξυπηρέτηση με χαμόγελο, η περιβαλλοντική διαχείριση με την εφαρμογή ορθών περιβαλλοντικών πρακτικών, η συντήρηση των εγκαταστάσεων των μέσων και του εξοπλισμού αλλά και το περίσσιο κέφι, καθιστούν το λιμάνι και τη Σκύρο προορισμό που κάθε τουριστικό σκάφος επιθυμεί να επισκεφτεί!
Από το 2015 το Λιμενικό ταμείο Σκύρου εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και από το 2019 με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ετήσια πρακτική άσκηση φοιτητών σε λιμάνι και παράλληλες περιβαλλοντικές δράσεις όπως το ετήσιο Θερινό Σχολείο «Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών», την περιβαλλοντική εκπαίδευση σε παιδιά (6-13), την περιβαλλοντική φροντίδα του Λιμένα, τη διενέργεια τεσσάρων παρατηρητηρίων για το θαλάσσιο τουρισμό και ενός παρατηρητηρίου για τον τουρισμό της Σκύρου, την διενέργεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων στους κατοίκους της Σκύρου, τη δημιουργία καλλιτεχνικού εργαστηρίου που χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα υλικά και την παραγωγή ερευνών και εργασιών με θέμα τη Λιμενική λειτουργία και το νησί της Σκύρου.
Ολες αυτές οι δραστηριότητες και η Πανεπιστημιακή συνεργασία υλοποιούνται κάτω από την “ομπρέλα” του προγράμματος “Σκύρος” – “Skyros Project” (https://skyrosproject.uniwa.gr/) του οποίου συνιδρυτές είναι ο πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου Σκύρου κ Κυριάκος Αντωνόπουλος και η καθηγήτρια Περιβάλλοντος, Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Κωνσταντίνα Σκαναβή.\
Έρευνες και εργασίες παρουσιάστηκαν και παρουσιάζονται σε διεθνή και Εθνικά συνέδρια και το «Skyros project» έχει ταξιδέψει σε περισσότερους από 15 προορισμούς του εξωτερικού για συμμετοχή και παρουσιάσεις του καινοτόμου προγράμματος.
Το Λιμενικό ταμείο Σκύρου και το πρόγραμμα “Skyros project” έχουν μέχρι σήμερα κατακτήσει 26 εθνικές και διεθνείς βραβεύσεις ανάμεσά τους ένα παγκόσμιο πρώτο βραβείο και 2 Ευρωπαϊκά πρώτα βραβεία!
Δείτε περισσότερα εδώ: www.linariaport.gr