5 Ιουνίου | Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος #GenerationRestoration

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε το 1972 από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) στο συνέδριο για το ανθρώπινο περιβάλλον και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1972 με ο θέμα “Only one Earth” (μόνο μια γη). Από τότε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται σε ξεχωριστή χώρα κάθε φορά με διαφορετικό θέμα.

Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021 είναι «Αποκατάσταση οικοσυστήματος» και θα δούμε την έναρξη της δεκαετίας του ΟΗΕ για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος. Η αποκατάσταση του οικοσυστήματος μπορεί να έχει πολλές μορφές: Καλλιέργεια δέντρων, πρασίνισμα πόλεων, αναδημιουργία κήπων, αλλαγή διατροφής ή καθαρισμός ποταμών και ακτών.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε?

Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές από το playbook του UN environment:

Άτομα, ομάδες και οργανισμοί μπορούν να συμμετάσχουν στο #GenerationRestoration μέσω διάφορων τρόπων.

ΑΤΟΜΙΚΑ

Οι συνήθειες και οι επιλογές των καταναλωτών βρίσκονται στα χέρια σας, κάντε το σωστό, και πείστε τους φίλους και τους συναδέλφους σας να συμμετάσχουν. Λάβετε μέρος και μιλήστε σε ιδιωτικές και δημόσιες συζητήσεις σχετικά με για τη βελτίωση του τοπικού περιβάλλοντος. Κάντε μια δωρεά ή εθελοντισμό για έναν οργανισμό που προστατεύει και αποκαθιστά τη φύση. Μάθετε για τα τοπικά οικοσυστήματα και τι τα απειλεί. Αποκαταστήστε το δικό σας κήπο, τον δρόμο, την αυλή σας με φυτά και δέντρα και φυσικά μην ξεχνάτε να εντάξετε την κομποστοποίηση στην καθημερινότητά σας.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Πολλές θρησκείες έχουν σαφείς διδασκαλίες για τη φροντίδα της φύσης. Προωθήστε την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από κηρύγματα και συζητήσεις. Ξεκινήστε έργα αποκατάστασης που βασίζονται στην αφοσίωση και τις δεξιότητες των διαφορετικών μελών της ομάδας. Πρασινίστε μέρη που ελέγχονται από την κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των τόπων λατρείας και μνήμης.

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εφαρμόστε τις επιχειρηματικές σας δεξιότητες και τους οικονομικούς πόρους σε ένα έργο αποκατάστασης που ωφελεί την περιοχή σας ή τα μέρη που επηρεάζετε μέσω της εργασίας σας. Συνεργαστείτε με το προσωπικό σας για να επιλέξετε ή να σχεδιάσετε το έργο. Συνδεθείτε με άλλες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Πραγματοποιήστε πράσινες πολιτικές προμηθειών, παραγωγής και διανομής για να μειώσετε το αποτύπωμα των προϊόντων και των λειτουργιών σας.

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

Ξεκινήστε και εφαρμόστε τοπικές και εθνικές πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων που είναι σημαντικά για τους εργαζομένους και τα μέλη των συνδικάτων και ζητήστε υποστήριξη από τους εργοδότες. Ξεκινήστε εκστρατεία για την προστασία των εργαζομένων των οποίων τα προς το ζην και η υγεία ενδέχεται να απειληθούν από την υποβάθμιση του οικοσυστήματος.

 

ΔΑΣΚΑΛΟΙ

Διδάξτε τους μαθητές θέματα γύρω από τα οικοσυστήματα, τη βιωσιμότητα και τους κινδύνους της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Βάλτε τις ιδέες σας σε δράση με έργα αποκατάστασης στο σχολείο και στην τοπική κοινότητα. Κάποιες από αυτές τις δράσεις θα μπορούσε να ήταν η καλλιέργεια δέντρων, η χρήση κομπόστ, ο καθαρισμός μιας παραλίας. Χρησιμοποιήστε επίσης, τις σχολικές εκδρομές για να δείξετε την αξία των υγιών οικοσυστημάτων και πως μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτά.


Κατεβάστε όλο το playbook για να πάρεις ιδέες και να γίνεις και να πάρεις και εσύ μέρος στο #generationrstoration 

Εγγράψου στο κίνημα για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και γίνε ενεργό μέλος εδώ: 

Μάθε περισσότερα: http://www.unenvironment.org

Δείτε το βίντεο του GReenliving για την ημέρα περιβάλλοντος:

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close