5 Ιουνίου | Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε το 1972 από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) στο συνέδριο για το ανθρώπινο περιβάλλον και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1972 με ο θέμα “Only one Earth” (μόνο μια γη). Από τότε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται σε ξεχωριστή χώρα κάθε φορά με διαφορετικό θέμα.

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι αφιερωμένη στην Βιοποικιλότητα. Με μότο είναι ώρα για την φύση #ForNature

Τα τρόφιμα που τρώμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που κάνει τον πλανήτη μας κατοικήσιμο, όλα προέρχονται από τη φύση. Ωστόσο, αυτές τις δύσκολες στιγμές η φύση μας στέλνει ένα μήνυμα: Για να φροντίζουμε τον εαυτό μας πρέπει να φροντίζουμε τη φύση.

Παρά τις τεχνολογικές μας εξελίξεις, εξαρτόμαστε απόλυτα από υγιή και ζωντανά οικοσυστήματα για να έχουμε νερό, τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα, ενέργειά κλπ.

Η βιοποικιλότητα διασφαλίζει ότι έχουμε εύφορο έδαφος, καθώς και ποικιλία τροφών. Είναι το θεμέλιο των περισσότερων βιομηχανιών και βοηθά στη ρύθμιση του κλίματος μέσω της αποθήκευσης άνθρακα καθώς και στη ρύθμιση των βροχοπτώσεων. Επίσης, φιλτράρει τον αέρα και το νερό μας και μετριάζει τον αντίκτυπο των φυσικών καταστροφών, όπως κατολισθήσεις και παράκτιες καταιγίδες.

Στην ξηρά, τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα και καταφύγια βιοποικιλότητας είναι δάση, τα οποία φιλοξενούν το μεγαλύτερο μέρος της βιοποικιλότητας της Γης.

Μάθε περισσότερα: www.unenvironment.org

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close