
Νέα μελέτη έδειξε πως τα μικροπλαστικά ταξιδεύουν μέσω των ανέμων «οπουδήποτε και παντού». Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι διαπιστώνοντας πως ποσότητες μικροπλαστικών “πέφτουν” από τον ουρανό σε υποτιθέμενα παρθένα τόπια, όπως το γαλλικό τμήμα των βουνών των Πυρηναίων.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις μέσω του ανέμου. Η ομάδα συνέλεξε δείγματα από μεγάλα υψόμετρα στα Πυρηναία που απέχουν πολύ από πηγές πλαστικών απορριμμάτων – το πλησιέστερο χωριό απέχει 6 χιλιόμετρα και η πλησιέστερη πόλη 120 χιλιόμετρα.
Οι άνθρωποι και τα ζώα είναι γνωστό ότι καταναλώνουν μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια μέσω της τροφής και του νερού, αλλά οι δυνητικές επιπτώσεις στην υγεία για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα είναι ακόμη άγνωστες.
Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν βρει μικροπλαστικά σε εδάφη γεωργικών εκτάσεων κοντά στη Σαγκάη, την Κίνα, στα νησιά Γκαλαπάγκος, περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και σε ποτάμια στην Τσεχική Δημοκρατία
Διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο 365 πλαστικά σωματίδια βρέθηκαν ανά τετραγωνικό μέτρο κάθε μέρα. Είναι εκπληκτικό και ανησυχητικό το γεγονός ότι βρέθηκαν τόσα σωματίδια. Το επίπεδο των πλαστικών βροχοπτώσεων συσχετιζόταν με την ισχύ των ανέμων και η ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων έδειξε ότι τα μικροπλαστικά μπορούσαν να μεταφερθούν 100 χιλιόμετρα με τον αέρα. Ωστόσο, δείχνει ότι θα μπορούσαν να μεταφερθούν πολύ περισσότερο. Όπως η σκόνη της Σαχάρας που είναι ήδη γνωστό ότι μεταφέρεται χιλιάδες χιλιόμετρα από τον άνεμο.
Τα πιο κοινά μικροπλαστικά που βρέθηκαν ήταν το πολυστυρένιο και το πολυαιθυλένιο, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε συσκευασίες μιας χρήσης και πλαστικές σακούλες. Τα δείγματα συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και είναι πιθανό να πέσουν ακόμα περισσότερα μικροπλαστικά το καλοκαίρι, καθώς λόγο του ξηρότερου καιρού τα σωματίδια ανυψώνονται ευκολότερα από το έδαφος με τον άνεμο.
Ο καθηγητής Stefan Krause, στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας και όχι μέλος της ομάδας, δήλωσε ότι η νέα έρευνα στα Πυρηναία είναι πειστική: «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν αναμφίβολα την ανάγκη για πιο λεπτομερείς μελέτες».
Πολλοί επιστήμονες ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις των μικροπλαστικών στην υγεία, οι οποίες απορροφούν εύκολα τις τοξικές χημικές ουσίες και μπορούν να φιλοξενήσουν επιβλαβή βακτήρια, ενώ μερικοί υπονοούν ότι οι άνθρωποι αναπνέουν τα σωματίδια. Η νέα έρευνα δείχνει ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να παραμείνουν στον αέρα. “Όταν αναπνέουμε μικροπλαστικά σωματίδια, δεν ξέρουμε τι κάνουν αυτά”, δήλωσε ο Deonie Allen. “Αυτό είναι κάτι άγνωστο σε εμάς και δεν θέλουμε να καταλήξει σε κάτι σαν τον αμίαντο.” Πλαστικές ίνες έχουν βρεθεί στον ανθρώπινο πνευμονικό ιστό, με τους ερευνητές να δηλώνουν ότι είναι “υποψήφιοι παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα”
“Ειλικρινά είμαστε μόνο στην αρχή της κατανόησης της μικροπλαστικής ρύπανσης», είπε ο Krause επικεφαλής ενός σχεδίου που ονομάζεται 100 Plastic Rivers, το οποίο θα παράγει την πρώτη συστηματική, παγκόσμια ανάλυση μικροπλαστικών σε οικοσυστήματα γλυκών υδάτων. Είπε, ότι τα σωματίδια αποτελούν μια σειρά από πιθανούς κινδύνους, από το να επηρεάσουν τα εδάφη και την παραγωγή τροφίμων και να μεταφέρουν τοξικά χημικά και μικροοργανισμούς σε μεγάλη απόσταση.
Source: http://www.theguardian.com
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!