Μικροπλαστικά βρέθηκαν στο 100% των χελωνών σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι επιστήμονες μελέτησαν πρόσφατα επτά είδη χελωνών σε τρεις διαφορετικούς ωκεανούς και διαπίστωσαν ότι όλες είχαν μικροπλαστικά στα έντερά τους.

Μια συνεργασία μεταξύ επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο, του θαλάσσιου εργαστηρίου του Plymouth και των Εργαστηρίων Έρευνας της Greenpeace βρήκε μικροπλαστικά σε όλες τις 102 χελώνες που μελετήθηκαν. Συνολικά, ανακαλύφθηκαν πάνω από 800 συνθετικά σωματίδια στις πεπτικές τους οδούς, κατά μέσο όρο οκτώ τεμάχια ανά χελώνα. Ωστόσο, δεδομένου ότι έλεγξαν μόνο μια μικρή μερίδα του εντέρου κάθε χελώνας, εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος. “Ο εθισμός της κοινωνίας μας στο πλαστικό τροφοδοτεί μια παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση που πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πηγή”, δήλωσε η Louise Edge, επικεφαλής της Greenpeace. “Ενώ αυτή η μελέτη ήταν επιτυχής, δεν αισθανθήκαμε επιτυχία που βρήκαμε μικροπλαστικά στο έντερο κάθε χελώνας που ερευνήσαμε”, πρόσθεσε η Δρ. Penelope Lindeque του Plymouth Marine Laboratory.

«Από τη δουλειά μας με τα χρόνια βρήκαμε μικροπλαστικά σε όλα σχεδόν τα είδη των θαλάσσιων ζώων που είδαμε, από το μικροσκοπικό ζωοπλαγκτόν μέχρι στις προνύμφες των ψαριών, τα δελφίνια και τώρα τις χελώνες».

Όπως αναφέρθηκε στο περιοδικό Global Change Biology, η έρευνα εξέτασε και τα επτά θαλάσσια είδη χελώνας, γνωστά ως Chelonioidea, στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς και στη Μεσόγειο Θάλασσα. Όλες οι χελώνες πέθαναν εξαιτίας είτε λόγο προσάραξης είτε επειδή μπλέχτηκαν κατά λάθος σε δίχτυα αλιείας. Αφού ανακαλύφθηκαν τα σώματα τους, υποβλήθηκαν σε ανάλυση αυτοψίας, η οποία περιελάμβανε μια εξειδικευμένη τεχνική ενζυματικής πέψης για τον προσδιορισμό του περιεχομένου των στομαχιών τους.

Όπως αναφέρθηκε, 102 από τα 102 άτομα περιείχαν μικροπλαστικά. “Η επίδραση αυτών των σωματιδίων στις χελώνες είναι άγνωστη”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Dr Emily Duncan του Πανεπιστημίου του Exeter. “Το μικρό τους μέγεθος σημαίνει ότι μπορούν να περάσουν από το έντερο χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα, ωστόσο, οι μελλοντικές εργασίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο κατά πόσον τα μικροπλαστικά μπορεί να επηρεάσουν τους υδρόβιους οργανισμούς. Για παράδειγμα, μπορεί να φέρουν ενδεχομένως βακτήρια ή ιούς ή μπορεί να επηρεάσουν τη χελώνα σε κυτταρικό ή υποκυτταρικό επίπεδο, αλλά αυτό θα εξετασθεί σε μελλοντικές έρευνες.

Original article: http://www.iflscience.com

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close
EnglishGreekSpanish