Αμόλα καλούμπα… θυμάμαι τους μεγάλους να φωνάζουν στην εξοχή την Καθαρά Δευτέρα κι εμείς, τα πιτσιρίκια, να τρέχουμε ξοπίσω από τον χαρταετό μην τυχόν και πέσει και δεν προλάβουμε να τον κρατήσουμε!
Παρόλο που πρωταγωνιστεί στις δικές μας θύμισες και το μεταφέρουμε στα παιδιά μας ως έθιμο στα Κούλουμα, έχει τις ρίζες του σην Κίνα περισσότερα από 2200 χρόνια πίσω και η κατασκευή και η μορφή τους στους τόπους εκείνους δεν έχει αλλάξει από τότε. Aκόμη και σήμερα έχουν τη μορφή του δράκου.
Στην Ευρώπη έφτασε την εποχή του Μεσαίωνα, όταν ο Μάρκο Πόλο τον έφερε μαζί του επιστρέφοντας από τα μακρυνά ταξίδια του.
Η χρήση του δεν ήταν πάντα για διασκέδαση, χρησιμοποιήθηκε για μετρήσεις της θερμοκρασίας, της έντασης των ανέμων, ακόμα και για αεροφωτογραφίες και μελέτες περί ηλεκτρισμού.
Ο συμβολισμός του εθίμου του πετάγματος χαρταετού είναι σχετικά κοινός σε όλους τους πολιτισμούς και υποδεικνύει την ψυχική ανύψωση και επιθυμία για απελευθέρωση της ψυχής και προσέγγιση του Θεού.
Αρκετά με τις θεωρίες όμως… ας πιάσουμε δουλειά γιατί η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και τί πιο δημιουργικό από το να κατασκευάσουμε μαζί με τα παιδιά μας τον δικό μας χαρταετό και μάλιστα από ανακυκλώσιμα υλικά!
Υλικά που θα χρειαστούμε:
– Πλαστική σακούλα
– Σπάγκος
– Ψαλίδι
– Λεπτές βέργες
– Μαρκαδόρους
– Χάρακας
– Κολλητική ταινία
– Ξυλαράκι μήκους περίπου είκοσι εκατοστών
Οδηγίες:
– Σχηματίζουμε σταυρο με τις βέργες και τις δένουμε με τον σπάγκο
– Κόβουμε τη σακούλα ώστε να ανοίξει απ’ όλες τις πλευρές και τοποθετούμε πάνω της τον σταυρό από τις βέργες.
– Φτιάχνουμε πλαίσιο (τετράγωνο) πάνω στην σακούλα χρησιμοποιώντας τον χάρακα και τους μαρκαδόρους ενώνοντας τις άκρες των βεργών.
– Κόβουμε κατά μήκος και κολλάμε τη σακούλα με τις άκρες των βεργών χρησιμοποιώντας την κολλητική ταινία.
– Μπορούμε να ζωγραφίσουμε με τους μαρκαδόρους για περισσότερη διασκέδαση.
– Δένουμε τον σπάγκο στις τέσσερις άκρες του σταυρού και μεταξύ τους αφήνοντας πολλά μέτρα σπάγκου και μαζεύοντάς τον γύρω από το ξυλαράκι για να γίνει η καλούμπα.
– Χρησιμοποιούμε τα ρετάλια της σακούλας για να σχηματίσουμε “σκουλαρίκια” και “ουρά” για να τον βοηθήσει στην ευστάθεια και ισορροπία καθώς πετάει. Αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε και δεύτερη σακούλα για το σκοπό αυτό. Όσο πιο μακρυά ουρά, τόσο το καλύτερο!
Οδηγίες ασφαλείας:
– Πετάμε τον οικολογικό χαρταετό μας σε ανοιχτό χώρο, μακρυά από ηλεκτρικά σύρματα
– Σε περίπτωση που μπλεχτεί σε σύρματα, μην προσπαθήσετε να τον απελευθερώσετε ούτε να τον κατεβάσετε σκαρφαλώνοντας οι ίδιοι και θέτωντας σε κίνδυνο τον εαυτό σας.
Καλές πτήσεις, Καλά Κούλουμα, πολλή διασκέδαση και παιχνίδι με τα παιδιά σας και βέβαια…αφού τελειώσει το πέταγμα του χαρταετού, ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους!
