Η “πλαστική” βροχή είναι η νέα όξινη βροχή

Γράφοντας στο περιοδικό Science, ερευνητές αναφέρουν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη: Μετά τη συλλογή δειγμάτων βρόχινου νερού και αέρα για 14 μήνες, υπολόγισαν ότι πάνω από 1.000 μετρικοί τόνοι μικροπλαστικών σωματιδίων πέφτουν σε 11 προστατευόμενες περιοχές στις δυτικές ΗΠΑ κάθε χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερα από 120 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερό. «Το κάναμε ακριβώς αυτό για την περιοχή προστατευόμενων περιοχών στη Δύση, που είναι μόνο το 6% της συνολικής περιοχής των ΗΠΑ», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Janice Brahney, περιβαλλοντολόγος στο κρατικό πανεπιστήμιο της Γιούτα. “Ο αριθμός ήταν τόσο μεγάλος, είναι συγκλονιστικό.”

Τα μικροπλαστικά μεταφέρονται με τον αέρα σε όλο τον κόσμο, προσγειώνονται σε δήθεν καθαρούς οικοτόπους, όπως η Αρκτική και τα απομακρυσμένα Γαλλικά Πυρηναία. Ρέουν στους ωκεανούς μέσω λυμάτων. Και τώρα στην Αμερικανική Δύση, και πιθανώς σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο, δεδομένου ότι πρόκειται για θεμελιώδεις ατμοσφαιρικές διεργασίες, πέφτουν με τη μορφή πλαστικής βροχής – τη νέα όξινη βροχή.

Η πλαστική βροχή θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο σημαντικό πρόβλημα από την όξινη βροχή, η οποία είναι συνέπεια των εκπομπών διοξειδίου του θείου και οξειδίου του αζώτου. Με την ανάπτυξη scrubbers σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για τον έλεγχο των πρώτων και καταλυτικών μετατροπέων σε αυτοκίνητα για τον έλεγχο των τελευταίων, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν μειώσει τις τελευταίες δεκαετίες το πρόβλημα οξίνισης. Αλλά τα μικροπλαστικά έχουν ήδη καταστρέψει ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα οικοσυστήματα.

Αυτό που κάνει το πλαστικό τόσο χρήσιμο δηλαδή η ανθεκτικότητά του, είναι αυτό που το καθιστά επίσης ανησυχητικό ρύπο: Το πλαστικό δεν εξαφανίζεται ποτέ πραγματικά, αλλά “σπάει” σε ακόμη μικρότερα κομμάτια που διεισδύουν σε μικρότερες γωνίες του πλανήτη τα λεγόμενα μικροπλαστικά. Ακόμη χειρότερα, τα πλαστικά απόβλητα αναμένεται να ανεβούν στα ύψη από 260 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε 460 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.

More info and original article: www.wired.com

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close