Όλοι ονειρευόμαστε λίγες ημέρες διακοπών σε κάποιο μαγικό νησί του Ειρηνικού Ωκεανού. Άλλοι, πιο θαρραλέοι ονειρεύονται να ζήσουν την περιπέτεια του διάπλου του Ατλαντικού ενώ το ταξίδι στον Νότιο Ωκεανό σαγηνεύει ακόμα και τον πιο σκληροτράχηλο ναυτικό!
Πώς όμως πήραν τα ονόματά τους οι ωκεανοί μας;
Αρκτικός Ωκεανός
Συνηθίζεται πολλές θαλάσσιες περιοχές να παίρνουν τα ονόματά τους από τις περιοχές που περιβάλλουν ή τις περιοχές που τις περιβάλλον. Για παράδειγμα, ο Αρκτικός Ωκεανός ονομάστηκε έστι λόγω της θέσης του στον Αρκτικό Κύκλο. Κι αυτό γεννά το ερώτημα ‘από πού πήρε το όνομά του ο Αρκτικός Κύκλος;’ Άρκτος σημαίνει αρκούδα και όπως όλα δείχνουν η ονομασία του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού, όπως ήταν γνωστός κατά το παρελθόν, αναφέρεται στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου.
Ατλαντικός Ωκεανός
Η πρώτη γραπτή αναφορά στον Ατλαντικό Ωκεανό εντοπίζεται στα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα και ανήκει στον λυρικό ποιητή Στησίχορο (Ἀτλαντικῷ πελάγει) ενώ και ο Ηρόδοτος στο έργο του Ἱστορίαι (c. 430 π.Χ.) αναφέρεται στον Ατλαντικό ως τη θάλασσα που βρίσκεται ‘πέρα από τις Ηράκλειες στήλες’, το γνωστό σήμερα στενό του Γιβραλτάρ.
Το όνομά του προέρχεται από τον μυθικό Άτλαντα, τον Τιτάνα που τιμωρήθηκε να κρατάει αιωνίως στους ώμους του τον Ουράνιο Θόλο. Σύμφωνα με τον Ησίοδο ο Άτλαντας βρισκόταν στο δυτικό άκρο της Γης. Πέραν από τον Ατλανικό Ωκεανό, έχει δώσει το όνομά του και στην οροσειρά που χωρίζει την έρημο Σαχάρα από τη Μεσόγειο θάλασσα, την οροσειρά του Άτλαντα.
Ινδικός Ωκεανός
Ο τρίτος μεγαλύτερος ωκεανός της Γης, ο Ινδικός Ωκεανός, είναι γνωστός με αυτή την ονομασία τουλάχιστον από το 1515 και όπως φαίνεται πήρε το όνομά του από την περιοχή που τον περιβάλλει. Παλαιότερα ήταν γνωστός ως Ανατολικός Ωκεανός ενώ οι αρχαίοι Έλληνες αναφέρονταν στον βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό ως Ερυθρά Θάλασσα λόγω του κοκκινωπού χρώματος που παίρνει εξαιτίας της ύπαρξης ορισμένων κυανοβακτηριακών φυκών.
Ειρηνικός Ωκεανός
Ο Ειρηνικός Ωκεανός ή Mar Pacifico, που σημαίνει ‘ήρεμη θάλασσα’, ονομάστηκε έτσι από τον Πορτογάλο εξερευνητή Φερδινάνδο Μαγγελάνο το 1520, μετά από ε΄να ταξίδι στα ‘Νησιά των Μπαχαρικών’ στην ανατολική Ινδονησία, ή αλλιώς Malaku όπως είναι σήμερα γνωστά. Έχοντας διασχίσει την τραχιά θάλασσα στα Στενά του Μαγγελάνου, ο μεγάλος θαλασσοπόρος συνέχισε το ταξίδι του με ευνοϊκούς ανέμους στα ήρεμα και γαλήνια νερά του Ειρηνικού Ωκεανού.
Νότιος Ωκεανός
Είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ωκεανός της Γης, αλλά και ο νεώτερος ωκεανός, αφού ορίστηκε ως τέτοιος από τον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό μόλις το 2000. Ωστόσο τα όριά του δεν έχουν γίνει ακόμα απόδεκτά από όλους. Κάποια σκέψη για το πώς πήρε το όνομά του;
Πηγή: www.enalionoffshore.gr
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!