Μεγαλύτερο το ποσοστό των γυναικών στην Ευρώπη σε επαγγέλματα που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος

Τα επαγγέλματα στα οποία η γυναικεία απασχόληση στην Ευρώπη υπερέχει σε ποσοστό εκείνης των ανδρών δεν είναι πολλά στατιστικά. Ένας, όμως, από τους χώρους όπου συμβαίνει -έστω και με μικρή διαφορά- είναι αυτός των επαγγελμάτων που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Eurostat, το 2020, μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω που εργάζονται ως επαγγελματίες στην προστασία του περιβάλλοντος, το ποσοστό των γυναικών ξεπέρασε ελαφρώς το ποσοστό των ανδρών καθώς ανήλθε σε 50,5%.

Στην οκταετία 2012 έως 2020, το μερίδιο των γυναικών που εργάζονται ως επαγγελματίες προστασίας του περιβάλλοντος κυμάνθηκε με μικρές αυξομειώσεις φτάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό το 2019 – πρώτη χρονιά που ξεπέρασε εκείνο των ανδρών – στο 50,7% έναντι 49,3% των ανδρών.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία (τρίτο τρίμηνο του 2021) δείχνουν ότι υπήρχαν 54.230 γυναίκες που εργάζονταν ως επαγγελματίες προστασίας του περιβάλλοντος, έναντι 49.580 ανδρών, δηλαδή 4.650 περισσότερες γυναίκες που σημαίνει 5,9 γυναίκες επί τοις χιλίοις σε επίπεδο εργαζομένων γυναικών, έναντι 4,6% επί τοις χιλίοις για τους άνδρες.

Ακόμη, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, η Eurostat, σε παλιότερες δημοσιεύσεις έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι ο αριθμός των γυναικών που εισήλθαν στον επαγγελματικό χώρο των επιστημών και της μηχανικής αυξήθηκε το 2020 και οι γυναίκες πλέον αναλογούν στο 41% του συνολικού εργατικού δυναμικού αυτού του τομέα.

“Το 2020 υπήρχαν σχεδόν 6,6 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί στην ΕΕ, 254.500 περισσότερες σε σχέση με το 2019, ποσοστό που αναλογεί στο 41% του συνολικού εργατικού δυναμικού στις επιστήμες και στην τεχνολογία”, αναφέρει η Eurostat.

Τα ποσοστά των γυναικών επιστημόνων και μηχανικών διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα της ΕΕ-από 52% στη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Δανία μέχρι 31% στην Ουγγαρία και 30% στην Φινλανδία.

“Ανά τομέα, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στον κατασκευαστικό τομέα (όπου μόνο το 22% των επιστημόνων και των μηχανικών είναι γυναίκες), ενώ υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων στο τομέα των υπηρεσιών (46%)”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η προώθηση της έμφυλης ισορροπίας στην εκπαίδευση και την απασχόληση αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ με την Στρατηγική Έμφυλης Ισότητας που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2020 να στοχεύει στην ενίσχυση της γυναικείας ενδυνάμωσης και στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην αγορά εργασίας.

Μολαταύτα, η ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έμφυλη ανισορροπία στην απασχόληση και στους μισθούς.

Το ποσοστό απασχόλησης ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες διαφέρει πολύ στην ΕΕ με το ποσοστό των απασχολούμενων ανδρών σε ηλικία που μπορούν να εργαστούν να ξεπερνά εκείνο των γυναικών κατά 11,7%.

Το έμφυλο μισθολογικό χάσμα στην ΕΕ ανέρχεται σε 14,1% με το άνοιγμα της ψαλίδας να είναι μεγαλύτερο στην Εσθονία όπου οι άνδρες πληρώνονται κατά 21,7% περισσότερο από τις γυναίκες, στην Λετονία (21,2%), στην Αυστρία (19,9%) και στη Γερμανία (19,2%).

Πηγή: www.ot.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, naftemporiki.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close
EnglishGreekSpanish