Τα οφέλη του μινιμαλισμού στα παιδιά, πόσο θετικά τα επηρεάζει

Less is more…το λιγότερο είναι περισσότερο…

Η βασική ιδέα του μινιμαλισμού είναι η εξής, αφαιρούμε ό,τι δεν προσθέτει αξία στη ζωή μας και κάνουμε χώρο για τα πράγματα που έχουν.

Ο μινιμαλισμός μας μαθαίνει ποια πράγματα, άνθρωποι και δραστηριότητες είναι σημαντικά για εμάς και ποια όχι. Κάνει τη ζωή μας πιο ουσιαστική, λιγότερο αγχωτική και με μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας.

Ζούμε σε μια εποχή με πολύ γρήγορους ρυθμούς, με γνώμονα τον καταναλωτισμό, περιτριγυριζόμαστε συνεχώς από διαφημίσεις που μας λένε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα πράγματα, το τελευταίο μοντέλο, το πιο γρήγορο κλπ, για να είμαστε ευτυχισμένοι. Το να γνωρίσουν τα παιδιά τον μινιμαλισμό είναι πιο σημαντικό από ποτέ.

Διαβάστε παρακάτω τα 5 οφέλη του μινιμαλισμού στα παιδιά από την στιγμλή που οι γονείς άρχισαν να υιοθετούν τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

1. Αναπτύσσει την φαντασία

Τα πολλά παιχνίδια στον χώρο δημιουργούν στα παιδιά ένα αίσθημα υπερδιέργησης γιατί  δεν μπορούν να διαλέξουν με τι να παίξουν ή με τις εναλλαγές των παιχνιδιών τα ωθεί σε ψυχολογικό μπλοκάρισμα. Επίσης, με το να έχουν λιγότερα πράγματα τα παιδιά αναπτύσσουν την φαντασία  τους ώστε να δημιουργούν νέα παιχνίδια ή να εστιάσουν σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι.

2. Είναι πιο υπεύθυνα και πιο ευνόμων για αυτά που έχουν   

Με το να έχουν λίγα και καλά φροντίζουν καλύτερα τα υπάρχοντά τους. Σημασία έχει να έχουμε ακριβώς όσα χρειαζόμαστε, χρησιμοποιούμε συχνά και δίνουν αξία στην ζωή μας.

3. Μεγαλώνουν ως υπεύθυνοι καταναλωτές

Όταν αγοράζουμε λιγότερα πράγματα πρέπει να σκεφτούμε καλά τις επιλογές μας. Σε αντίθεση με τις παρορμητικές αγορές αντικειμένων που συχνά καταλήγουμε να μην χρειαζόμαστε, όταν επιλέγουμε με προσοχή κάτι που θέλουμε να αγοράσουμε θα είναι σίγουρο ότι το χρειαζόμαστε και ότι θα προσθέσει αξία στην ζωή μας. Έτσι τα παιδιά μπορούν να μάθουν καλυτέρα την αξία των πραγμάτων και της χρήσης τους. Επίσης, ο μινιμλαισμός μπορεί να τους εξασκήσει την υπομονή καθώς θα πρέπει να μάθουν να περιμένουν και να μην κάνουν άσκοπες αγορές.

4. Είναι πιο ήρεμα

Ξέρω, ξέρω παιδιά και ηρεμία δεν πάνε ποτέ μαζί, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε για το πως ένας άδειος χώρος είναι πιο ξεκούραστος στο μάτι. Ακόμη, λιγότερα πράγματα σημαίνει λιγότερη ακαταστασία άρα λιγότερο χρόνο που αφιερώνεται στο καθάρισμα ή την οργάνωση του σπιτιού, άρα περισσότερος ελεύθερος χρόνος με τα παιδιά. Επίσης, λιγότεροι διαπληκτισμοί για την καθαριότητα του σπιτιού σημαίνει χαρούμενοι και ήρεμοι γονείς άρα χαρούμενα και ήρεμα παιδιά.

5. Τους μαθαίνει πως η ευτυχία δεν βρίσκεται στα πράγματα

Οι μινιμαλιστές μας παροτρύνουν να μην βασίζουμε την ευτυχία μας σε φυσικά αντικείμενα. Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να αρχίσετε να διδάσκετε στα παιδιά αυτά τα μαθήματα, τόσο το καλύτερο. Βοηθώντας τους να μάθουν να μην βασίζονται σε «πράγματα» για να τους φέρνουν ευτυχία θα τα οδηγήσει σε μια ζωή με μεγαλύτερο νόημα κάνοντας τα να εκτιμούν περισσότερο τις ανθρώπινες σχέσεις, την φύση και τις τέχνες.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Executive Editor | Environmental Scientist, BSc
Close