Η Ελλάδα 3η στον κόσμο στη σπατάλη τροφίμων

Η έκθεση «Food Waste Index Report 2021» του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) είναι η πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση για τις ποσότητες του αχρησιμοποίητου φαγητού που καταλήγει στα σκουπίδια. Η  Ελλάδα  κατατάσσεται 3η στον κόσμο με την υψηλότερη κατά κεφαλήν ετήσια σπατάλη τροφίμων αφού σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, κάθε κάτοικος απορρίπτει 142 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 74 κιλά. Το οξύμωρο με την περίπτωση της Ελλάδας είναι, ότι ενώ τόσο μεγάλες ποσότητες καταλήγουν ως απορρίμματα, από την άλλη πλευρά 1,4 εκατ. Έλληνες βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια.

Αυτή η κακή συνήθεια έχει και μεγάλο κόστος με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 1000-1400 ευρώ τον χρόνο από τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια, υπολογίζοντας ότι κάθε κιλό του στοιχίζει 7 ευρώ. Πέρα από τα κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, τα τρόφιμα που απορρίπτονται
έχουν επιπτώσεις και στο περιβάλλον. Τα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων επιβαρύνονται, ενώ η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή των τροφίμων αλλά και κατά την αποσύνθεσή τους, συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να ελαττώσουμε τα απορρίμματα τροφίμων στο σπίτι μας;

Δείτε παρακάτω 6 απλούς τρόπους:

1. Προγραμματίζουμε τα γεύματα μας. Πριν πάμε για ψώνια κάνουμε λίστα με ότι μας είναι απαραίτητο για μαγειρέψουμε ακόμη σκεφτόμαστε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα περισσεύματα της μιας μέρας για μια επόμενη, έτσι ελαττώνουμε τα τρόφιμα που θα αγοράσουμε

2. Αγοράζουμε μόνο τα απαραίτητα, ακολουθούμε την λίστα που έχουμε φτιάξει και δεν αγοράζουμε παραπάνω πράγματα

3. Πριν πάμε για ψώνια τρώμε ένα σνακ, έτσι δεν θα πεινάμε και δεν θα αγοράσουμε παραπάνω τρόφιμα από αυτά που χρειαζόμαστε

4. Ταξινομούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο μας στις κατάλληλες θέσεις (σύμφωνα με τον κατασκευαστή) ώστε να διατηρούνται περισσότερο. Μπορείτε να δείτε ένα γενικό πλάνο εδώ

5. Βρίσκουμε έξυπνους τρόπους προκειμένου να επαναχρησιμοποιήσουμε τα περισσεύματα μας, το οποίο είναι κάτι που συνήθως κάνουμε μετά από μεγάλα τραπέζια αλλά μπορούμε να το κάνουμε και καθημερινά. Άλλο ένα κόλπο είναι να κανονίζουμε μια μέρα της εβδομάδας να καταναλώνουμε φαγητά που έχουν περισσέψει από τις προηγούμενες μέρες

6. Κομποστοποιούμε, τέλος ό,τι μας περισσεύει και δεν μπορούμε να το καταναλώσουμε το κομποστοποιούμε

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Environmental Engineer, MSc
Close




EnglishGreekSpanish