Γιατί να προτιμήσουμε τα ξύλινα παιδικά παιχνίδια από τα συμβατικά;

Προσωπικά τα ξύλινα παιχνίδια δεν τα αλλάζω. Όσες φορές μου έχει τύχει να κάνω ένα δώρο, αυτό είναι σίγουρα ένα ξύλινο παιχνίδι. Η ποιότητα κατασκευής τους και το φοβερό design τα κάνουν να αξίζουν τα χρήματά τους και με το παραπάνω. Ας δούμε όμως μερικά από τα πλεονεκτήματά τους αναλυτικά:

  1. Είναι ανθεκτικά και ασφαλή. Τα ξύλινα παιχνίδια δεν σπάνε εύκολα, “ζουν” περισσότερο και δεν θα διαλυθούν σε αιχμηρά ή μικρά κομμάτια που ένα μικρό παιδί μπορεί να βάλει στο στόμα και να τα καταπιεί.
  2. Πυροδοτούν την φαντασία. Λόγω της απλότητας τους τα ξύλινα παιχνίδια είναι αυτά που επιτρέπουν στα παιδιά να είναι δημιουργικά αναπτύσσοντας την φαντασία και την δημιουργικότητά τους. Δεν υπάρχουν κανόνες στο πως θα πρέπει το παιδί να παίξει μαζί τους και το ποια θα πρέπει να είναι η επόμενή του κίνηση.
  3. Έχουν φυσικές υφές. Οι φυσικές υφές των ξύλινων παιχνιδιών διεγείρουν τις αισθήσεις των παιδιών καθώς τα ‘καλούν’ να αγγίζουν, να αισθάνονται και να εξερευνούν κάθε επιφάνεια των παιχνιδιών. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά πρέπει να βλέπουν και να νιώθουν τα αντικείμενα στα χέρια τους για να αναπτύξουν τις ικανότητές τους για κινητικές ικανότητες.
  4. Δεν είναι πλαστικά. Η παραγωγή του πλαστικού υλικού γίνεται από το πετρέλαιο και έτσι η χρήση του επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον επίσης, συνήθως δεν ανακυκλώνονται και προκαλούν σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Ακόμη έχουν τοξικές ουσίες όπως πολυβινυλο-χλωρίδιο (Polyvinyl Chloride, PVC), πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας (Low Density Polyethylene, LDPE) και ούτω καθεξής. Για τα μικρά παιδιά που τείνουν να βάζουν τα παιχνίδια στο στόμα τους, αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Από την άλλη μεριά τα ξύλινα παιχνίδια είναι βιοδιασπώμενα, μη τοξικά και μπορούν να ανακυκλωθούν
  5. Αυξάνουν την ηρεμία. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν πιο ήσυχο-ποιοτικό παιχνίδι μέσα από τα ξύλινα παιχνίδια από οποιοδήποτε άλλο υλικό (όπως το πλαστικό).

Τα ξύλινα παιχνίδια αποτελούν ξεχωριστά δώρα και αναμφίβολα η επιλογή σας θα εκτιμηθεί από τα παιδιά. Στην αγορά υπάρχουν άφθονα παιχνίδια και θα τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα παιχνιδιών, δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ.

Δείτε και άλλες ιδέες δώρων για όλους.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το με κάποιον που ψάχνει δώρα για κάποιο παιδάκι!

Executive Editor | Environmental Scientist, BSc
Close