Τακτοποιούμε το σπίτι μας με την μέθοδο της Marie Kondo

Η Marie Kondo και το βιβλίο της The Life-Changing Magic of Tidying Up ήρθαν για να αλλάξουν τα πράγματα στην τακτοποίηση του σπιτιού με νέες και αποτελεσματικές τεχνικές μινιμαλισμού. Η Marie Kondo είναι εξειδικευμένη στην τακτοποίηση του σπιτιού, συγγραφέας, πρωταγωνίστρια της επιτυχημένης σειράς του Netflix, “Tidying Up With Marie Kondo” και ιδρυτής της KonMari Media. Μαγεμένη με την οργάνωση από την παιδική της ηλικία, η Marie ξεκίνησε τις συμβουλευτικές δραστηριότητες ως φοιτήτρια στο Τόκιο. Σήμερα, είναι διάσημη ειδικός τακτοποίησης βοηθώντας ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να μετατρέψουν τα γεμάτα σπίτια τους σε χώρους ηρεμίας και έμπνευσης.

Στο βιβλίο η Marie πήγε την τακτοποίηση του σπιτιού σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο, διδάσκοντας ότι:

Αν απλοποιήσουμε και οργανώσουμε το σπίτι μας μια φορά, δεν θα χρειαστεί να το κάνουμε πάλι.

Η μέθοδος KonMari ενθαρρύνει την τακτοποίηση ανά κατηγορία – όχι ανά τοποθεσία – ξεκινώντας με ρούχα, συνεχίζοντας σε βιβλία, χαρτικά, διάφορα αντικείμενα και τέλος σε συναισθηματικά αντικείμενα. Βασικός κανόνας είναι πως:

Κρατάμε μόνο τα πράγματα που μιλούν στην καρδιά μας και απορρίπτουμε αντικείμενα που δεν μας προκαλούν χαρά

και πριν τα αποχωριστούμε τα ευχαριστούμε για ό,τι μας έχουν προσφέρει.

Οι 6 βασικοί κανόνες τακτοποίησης σύμφωνα με την μέθοδο KonMari είναι:

1. Δεσμευτείτε να καθαρίσετε

Η μέθοδος KonMari απαιτεί χρόνο και προσπάθεια και μόλις το αποφασίσουμε και δεσμευτούμε σε αυτό, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε τη σωστή μέθοδο.

2. Φανταστείτε τον ιδανικό τρόπο ζωής σας

Θα προτιμούσατε να ξεκινήσετε την τακτοποίηση αμέσως; Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι μετά την τακτοποίηση αποτυγχάνουν να κρατήσουν το σπίτι τους καθαρό. Πρέπει πρώτα να φανταστούμε τον ιδανικό τρόπο ζωής να διευκρινίσουμε γιατί θέλουμε να τακτοποιήσουμε και να προσδιορίσουμε το είδος της ζωής που θέλουμε να ζήσουμε αφού τελειώσουμε. Έτσι, η διαδικασία τακτοποίησης θα αντιπροσωπεύει μια σημαντική στιγμή αλλαγής στην ζωή μας.

3. Τελειώστε πρώτα με το να απαλλαγείτε από τα πράγματα που δεν χρειάζεστε

Ένα χαρακτηριστικό των ανθρώπων που ποτέ δεν φαίνεται να τελειώνουν την τακτοποίηση είναι ότι προσπαθούν να αποθηκεύσουν τα πάντα χωρίς να ξεφορτωθούν τίποτα. Όταν τα πράγματα τακτοποιηθούν το σπίτι θα φαίνεται καθαρό στην επιφάνεια αλλά εάν οι χώροι αποθήκευσης είναι γεμάτοι με περιττά αντικείμενα θα είναι αδύνατο να τα κρατήσουμε οργανωμένα. Το κλειδί για την επιτυχία στην τακτοποίηση είναι να ξεκαθαρίσουμε πρώτα τα πράγματα μας. Μπορούμε μόνο να κανονίσουμε πού θα αποθηκεύσουμε τα πράγματα μας και τι θα τα αποθηκεύσουμε. Γι’ αυτό τον λόγο, πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε τι θα κρατήσουμε και τι θα απορρίψουμε, γιατί έτσι μόνο θα έχουμε ακριβή αντίληψη για το πόσα πράγματα πρέπει να αποθηκευτούν.

4. Τακτοποιήστε ανά κατηγορία, όχι ανά τοποθεσία

Ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι είναι να τακτοποιούν ανά δωμάτιο αυτό καθιστά αδύνατο να αντιληφθούμε τον όγκο των πραγμάτων που κατέχουμε. Η σωστή προσέγγιση είναι η τακτοποίηση ανά κατηγορία. Αυτό σημαίνει να καθαρίζουμε όλα τα πράγματα στην ίδια κατηγορία. Για παράδειγμα, κατά την τακτοποίηση της κατηγορίας των ρούχων, το πρώτο βήμα είναι να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο όλα τα ρούχα από όλο το σπίτι. Αυτό μας επιτρέπει να δούμε αντικειμενικά ακριβώς πόσα ρούχα έχουμε. Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσουμε ακριβή αντίληψη για τον όγκο πραγμάτων για κάθε κατηγορία ώστε να συνεχίσουμε με την εκκαθάριση.

5. Ακολουθήστε τη σωστή σειρά

Είναι σημαντικό όχι μόνο να τακτοποιούμε ανά κατηγορία αλλά και η σωστή σειρά που θα ακολουθήσουμε, η οποία σύμφωνα με την μέθοδο KonMarie είναι ρούχα, βιβλία, χαρτιά, διάφορα αντικείμενα και τέλος τα συναισθηματικά αντικείμενα.

6. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν σας προκαλεί χαρά

Το κριτήριο για να αποφασίσουμε τι πρέπει να κρατήσουμε και τι να απορρίψουμε είναι το αν αυτό το αντικείμενο μας προσφέρει χαρά ή όχι. Κρατάμε μόνο αυτά που μας φέρνουν χαρά και όταν απορρίπτουμε οτιδήποτε δεν ξεχνάμε να το ευχαριστήσουμε πριν του πούμε αντίο έτσι, τα πράγματα που παραμένουν στη ζωή μας τα εκτιμάμε και τα φροντίζουμε καλύτερα.

Κάποια ακόμα tips από το βιβλίο της Marie Kondo είναι:

Βγάζουμε φωτογραφίες τους χώρους μας πριν ξεκινήσουμε την τακτοποίηση.

Η λήψη φωτογραφιών δεν έχουν στόχο να μας κάνουν να αισθανθούμε άσχημα αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα κίνητρο για να συνεχίσουμε. Μόλις τελειώσουμε, οι φωτογραφίες θα μας δείξουν πόσο μακριά έχουμε φτάσει και έτσι θα αισθανθούμε ότι ο κόπος μας δεν πήγε χαμένος.

Διπλώνουμε τα ρούχα με τον τρόπο Marie Kondo.

Μόλις επιλέξουμε τα ρούχα που θέλουμε να φυλάξουμε τα διπλώνουμε με τον τον τρόπο Marie Kondo. Τα διπλωμένα ρούχα μειώνουν πραγματικά το χώρο στην ντουλάπα μας ενώ μπορούμε να βρούμε εύκολα αυτά που χρειαζόμαστε.

Δείτε εδώ τον τρόπο:

Βέβαια, η μέθοδος της Marie Kondo δεν αναφέρετε στο τι κάνουμε με τα αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε πια. Δεν παραλείπουμε να δωρίσουμε τα πράγματα μας σε γνωστούς και άγνωστους έτσι, τα παλιά μας αντικείμενα μπορούν να βρουν χρησιμότητα στην ζωή κάποιου άλλου. Τέλος, δεν ξεχνάμε να ανακυκλώσουμε σωστά τα αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε πια.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Διαβάστε επίσης πως να καθαρίστε τον χώρο σας όπως οι Mινιμαλιστές

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close