
Σίγουρα έχετε διαβάσει ή έχετε ακούσει κάπου για τον μινιμαλισμό και όχι άδικα καθώς ο μινιμαλισμός μας ενθαρρύνει να κόψουμε την ακαταστασία και την υπερβολή στη ζωή μας, κερδίζοντας έτσι περισσότερο χρόνο και ενέργεια ώστε να ασχοληθούμε με πράγματα που πραγματικά μας ενδιαφέρουν. Ο μινιμαλισμός μας δίνει ελευθερία, γιατί δεν είμαστε θαμμένοι κάτω από άχρηστα αντικείμενα, άχρηστα καθήκοντα ή κοινωνικές προσδοκίες. Δηλαδή, έχουμε την ελευθερία να σταματήσουμε να καταναλώνουμε άσκοπα και σύμφωνα με τα πρότυπα της κοινωνίας, να απαλλαγούμε από τα πράγματα που έχουμε, να κάνουμε εσκεμμένες, στοχαστικές επιλογές να ζήσουμε τη ζωή μας ουσιαστικά και με νόημα.
Αυτή την ελευθερία που μας δίνει ο μινιμαλισμός δεν θα ήταν ωραίο να την είχαμε και στις ψηφιακές μας συσκευές;
Όταν σκέφτεστε το τηλέφωνό σας και άλλες συσκευές, αισθάνεστε ελεύθεροι ή αισθάνεστε υποδουλωμένοι πίσω από τις οθόνες του υπολογιστή, του κινητού σας ή του tablet σας;
Σκεφτείτε για λίγο, έχετε το τηλέφωνό σας μαζί σας παντού που πηγαίνετε, σαν να είναι απλά προέκτασή σας; Βρίσκετε στον εαυτό σας να χαζεύει στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή να ανοίγετε διαφορετικές εφαρμογές στο τηλέφωνό σας, χωρίς να συνειδητοποιήσετε ότι το κάνετε αυτό; Πόσο χρόνο ξοδεύετε στο τηλέφωνό σας, στο tablet ή στον υπολογιστή σας την ημέρα; Το τηλέφωνο σας αποσπά την προσοχή σας όταν προσπαθείτε να κάνετε άλλα πράγματα;
Δεν θα θέλατε μια ζωή όπου θα χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και δεν θα μας χρησιμοποιεί; Έτσι δημιουργήθηκε και το κίνημα του ψηφιακού μινιμαλισμού. Ο Καθηγητής πληροφορικής Cal Newport και συγγραφέας του βιβλίου Digital Minimalism: Choosing a Focused Life in a Noisy World (ψηφιακός μινιμαλισμός: επιλέγοντας μια εστιασμένη ζωή σε ένα θορυβώδη κόσμο) ορίζει τον ψηφιακό μινιμαλισμό ως εξής: «μια φιλοσοφία της χρήσης της τεχνολογίας που επικεντρώνετε τον χρόνο σας στο διαδίκτυο σε ένα μικρό αριθμό, προσεκτικά επιλεγμένων και βελτιστοποιημένων δραστηριοτήτων που υποστηρίζουν έντονα τα πράγματα που εκτιμάτε και σας δίνουν αξία”.
Ο συγγραφέας ενθαρρύνει τους αναγνώστες να κάνουν ένα μηνιαίο ψηφιακό declutter με ένα διάλειμμα από όλες τις προαιρετικές τεχνολογίες της ζωή μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προτείνει επίσης να εξερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε εκ νέου τις δραστηριότητες και τις δράσεις που θεωρούμε ικανοποιητικές και ουσιαστικές.
Για ψηφιακό declutter στις συσκευές μας έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο όπου μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τις συσκευές μας με τις παρακάτω ενέργειες:
- Ξεκαθαρίζουμε όλους τους άχρηστους φακέλους από την επιφάνεια εργασίας έτσι η δουλεία μας θα γίνει πιο εύκολη και γρήγορη καθώς δεν θα χανόμαστε ανάμεσα στους φακέλους. Καθαρίζουμε όλα μας τα email και τα ταξινομούμε σε φακέλους, έτσι δεν θα μας ξεφύγει ποτέ ξανά κανένα σημαντικό email.
- Απεγγραφόμαστε από όλα τα newsletter, τις συνδρομές, κάνουμε unfollow, delete, block σε όλους αυτούς που με τις δημοσιεύσεις τους στερούν τον χρόνο μας και κατ’ επέκταση τη δημιουργικότητά μας.
- Διαγράφουμε αριθμούς που δεν χρησιμοποιούμε πια και ξέρουμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον.
- Διαγράφουμε όλες τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούμε από το κινητό κρατώντας μόνο αυτά που χρειαζόμαστε καθημερινά.
- Καθαρίζουμε το κινητό και τον υπολογιστή μας από φωτογραφίες, τις αποθηκεύουμε και ταξινομούμε (ημερομηνίες, τοποθεσίες κλπ) σε ένα σκληρό δίσκο έτσι είναι και πιο ασφαλής και τακτοποιημένες ώστε να ανατρέξουμε σε αυτές όποτε το επιθυμούμε.
Ο ψηφιακός μινιμαλισμός όμως δεν εστιάζει μόνο στο ξεκαθάρισμα των συσκευών μας αλλά έχει ως στόχο και την ψηφιακή μας αυτονομία, την οποία μπορούμε να επιτύχουμε μέσα από τέσσερα βήματα.
- Περάστε χρόνο μόνοι σας, η τεχνολογία και τα social media εφευρέθηκαν για να μας κρατάνε συνδεδεμένους, αλλά η μοναξιά – τόσο σωματική όσο και ψυχική – είναι σημαντική για να σκεφτόμαστε καθαρά. Αντί να αισθάνεστε το FOMO (fear of missing out, φόβο ότι θα χάσετε τις εξελίξεις) των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, δοκιμάστε να αφήσετε το τηλέφωνό σας στο σπίτι ενώ γυμνάζεστε, περπατάτε ή διαβάζετε.
- Θυμηθείτε τα χόμπι σας, είναι ευκολότερο να κάνετε scroll στο τηλέφωνό σας παρά να διαβάσετε ένα βιβλίο. Είναι πιο εύκολο να γράψετε ένα μήνυμα από το να τρέξετε ή να ζωγραφίσετε. Αποκόβοντας τα social media από την ζωή σας σας μπορείτε να ανακτήσετε τον ελεύθερο χρόνο σας και να θυμηθείτε τα χόμπι ή να βρείτε καινούργια που δίνουν πραγματική αξία στην ζωή σας.
- Κρατήστε μόνο τα βασικά app στο κινητό σας, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε όλες τις λειτουργίες του smartphone σας ή να είστε συνεχώς συνδεδεμένοι με τα social media. Δοκιμάστε να διαγράψετε τα κοινωνικά μέσα από το τηλέφωνό σας και τα app που δεν χρειάζεστε έτσι ώστε να ελαττώσετε τον χρόνο που σπαταλάτε στο κινητό σας.
- Μην κάνετε Like, δεν χρειάζεται να είστε συνέχεια διαθέσιμοι και να κάνετε like σε όλες τις αναρτήσεις αυτό μπορεί να διασπάσει την προσοχή σας, αλλά και να σας στερήσει πολύτιμο χρόνο από την καθημερηνότητά σας
Ο ψηφιακός μινιμαλισμός είναι ένας τρόπος για να καθορίσετε όχι μόνο ποιες τεχνολογίες να αφήσετε από τη ζωή σας, αλλά και πώς να τις χρησιμοποιείτε. Όταν επικεντρωθείτε στο που πρέπει να εστιάζετε θα γίνετε πιο παραγωγικοί με περισσότερο ελεύθερο χρόνο για εσάς και τους αγαπημένους σας!
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!
Δείτε επίσης: Εφαρμογές για την ψηφιακή μας ευεξία έχει ετοιμάσει η Google