Ο 11χρόνος Ζήσης από την Ξάνθη σε νέες περιπέτειες

Ο 11χρόνος Ζήσης από την Ξάνθη και η οικογένειά του καθαρίζουν τον βυθό από πλαστικά και απορρίμματα. Στόχος τους είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την θαλάσσια ρύπανση και η επίδρασή της στην θαλάσσια ζωή. Τις δράσεις τους αποτυπώνουν μέσα από βίντεο στο κανάλι τους στο YouTube.

Εκτός από τον βυθό ο Ζήσης πρόσφατα καθάρισε και ένα ποτάμι από πλαστικά αποτρέποντας έτσι την είσοδό τους στην θάλασσα! Όπως αναφέρουν στο κανάλι τους στο YouTube «Το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων στον βυθό της θάλασσας προέρχεται από διάφορες δραστηριότητες στην στεριά. Πώς όμως καταλήγουν στην θάλασσα όλα αυτά τα πλαστικά μπουκάλια και οι πλαστικές συσκευασίες; Υπάρχουν πολλές διαφορετικές διαδρομές,άμεσα η έμμεσα από ανθρώπινες δραστηριότητες. Το βίντεο που θα δείτε είναι ένα παράδειγμα για το πως μεταφέρονται όλα αυτά τα πλαστικά που βρίσκουμε στις ακτές αλλά και στον βυθό της θάλασσας, αν και το σημείο απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από την κοντινότερη παραλία με μια βροχή όλα αυτά τα πλαστικά και πολλά άλλα θα φτάσουν στην θάλασσα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό, την αλιεία και την οικονομία της παράκτιας περιοχής, συχνά τα απορρίμματα μπλέκονται στα δίχτυα των αλιέων με αποτέλεσμα να χρειάζεται αρκετός χρόνος για τον καθαρισμό τους ή μεγάλο κόστος για την αντικατάστασή τους. Αν εθελοντικά ο καθένας μας ή ομαδικά αφιερώναμε μια μέρα τον χρόνο για να καθαρίσουμε μία κοίτη ενός ποταμού, έναν χείμαρρο, ένα ρέμα, μια ακτή ή την άκρη του δρόμου οι θάλασσές μας θα ήταν πεντακάθαρες, ποιος θα ήθελε άλλωστε να κολυμπάει και να απολαμβάνει τις χαρές τις παραλίας περιστοιχισμένος από σκουπίδια;»

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Δείτε επίσης τα σχετικά βίντεο με τον καθαρισμό του βυθού στον Άι Γιάννη Αβδήρων στην Ξάνθη.

Μέρος 1ο

Μέρος 2ο

Τα παραπάνω βίντεο είναι ένα πολύ μικρό μέρος από τις δράσεις του 11 χρόνου. Ο Ζήσης έχει επίσης δημιουργήσει ένα βίντεο ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθώς, είχε βρει μια χελώνα η οποία είχε άσχημη κατάληξη λόγω της πλαστικής ρύπανσης.

Δείτε το βίντεο εδώ:

Περιμένουμε να δούμε και άλλες δράσεις από τον Ζήση!

Μπράβο!

#news

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close