Η Greta Thunberg είναι υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης

Η Greta Thunberg, ιδρυτής του Κινήματος για την Κλιματική Αλλαγή, έχει προταθεί για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης 2019.

Η Thunberg ξεκίνησε μόνη της να διαδηλώνει κατά τις κλιματικής αλλαγής στη Σουηδία τον Αύγουστο και από τότε ενέπνευσε τους μαθητές σε όλο τον κόσμο να κάνουν το ίδιο. Απεργίες αναμένονται σε 1.659 πόλεις σε 105 χώρες την Παρασκευή, που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες νέους.

“Έχουμε προτείνει την Greta Thunberg για το βραβείο Νόμπελ γιατί αν δεν κάνουμε τίποτα για να σταματήσουμε την αλλαγή του κλίματος θα είναι η αιτία πολέμων, συγκρούσεων και κλιματικών προσφύγων”, δήλωσε ο Νορβηγός Σοσιαλιστής Βουλευτής Freddy André Øvstegård. “Η Greta Thunberg ξεκίνησε ένα μαζικό κίνημα το οποίο βλέπω ως σημαντική συνεισφορά στην ειρήνη”.

Οι πολιτικοί και ορισμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές μπορούν να προτείνουν υποψηφίους για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης, το οποίο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο. Υπάρχουν 301 υποψήφιοι για το βραβείο 2019, 223 άτομα και 78 οργανώσεις.

Το 2014, το βραβείο ειρήνης απονεμήθηκε στην 17 χρόνη Malala Yousafzai, “για τον αγώνα της για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση”.

Μένει τώρα να δούμε αν η Greta Thunberg που ευαισθητοποίησε όλον τον πλανήτη για την κλιματική αλλαγή θα κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης που της αξίζει δικαιωματικά.

Δείτε την ομιλιά της Greta στο TEDxStockholm

Credits: http://www.theguardian.com

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close
EnglishGreekSpanish