Πώς μπορούμε να απομακρύνουμε τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων από τα φρούτα και τα λαχανικά;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να καθαρίσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας είναι να τα πλύνουμε με τρεχούμενο νερό, είναι όμως αυτό αρκετό ώστε να απομακρύνουμε τα υπολείμματα από τα φυτοφάρμακα; Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πλύση των προϊόντων με τρεχούμενο νερό μείωσε την ποσότητα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων για 9 από τα 12 φυτοφάρμακα που ελέγχθηκαν. Έτσι, το τρεχούμενο νερό μπορεί να λειτουργήσει για μερικές κατηγορίες φυτοφαρμάκων, αλλά μήπως υπάρχουν και άλλοι πιο αποτελεσματικοί τρόποι;

Το αλάτι είναι ένας από τους ευκολότερους και οικονομικότερους τρόπους για την απομάκρυνση ορισμένων φυτοφαρμάκων. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Food Control, ερευνητές έπλυναν λαχανικά για 20 λεπτά με τρεις τρόπους, σε ξύδι, σε διάλυμα αλατούχου νερού και σε καθαρό νερό, ώστε να διαπιστώσουν ποιος από αυτούς μπορεί να εξαλείψει τα υπολείμματα από τέσσερα κοινά φυτοφάρμακα (chlorpyrifos, DDT, cypermethrin και chlorothalonil). Ανακάλυψαν ότι το διάλυμα από νερό και αλάτι (10%) ήταν το πιο αποτελεσματικό από το σκέτο νερό, όπως και το ξύδι, αλλά το ξύδι είναι και ακριβότερο και αφήνει μια δυσάρεστη γεύση στα λαχανικά και στα φρούτα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry συγκρίθηκε η αποτελεσματικότητα του καθαρού νερού, ενός διαλύματος χλωρίνης και του διαλύματος μαγειρικής σόδας στο να απομακρύνουν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε μήλα. Το διάλυμα σόδας βρέθηκε ότι είναι το πιο αποτελεσματικό τόσο στην επιφάνεια όσο και κάτω από τις φλούδες των μήλων. Το διάλυμα σόδας ψησίματος (NaHCO3) που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν 10 gr σόδας αναμειγμένο με 10 λίτρα νερού και ο χρόνος που χρειάστηκε για να απομακρυνθούν πλήρως τα φυτοφάρμακα ήταν 12 με 15 λεπτά.

Ποιος είναι τελικά ο καλύτερος τρόπος;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έπλεναν τα φρούτα και τα λαχανικά για περισσότερο από δύο λεπτά, άρα πως μπορούν οι παραπάνω έρευνες να εφαρμοστούν στην καθημερινότητα μας;

Καταλήγουμε πως ο πιο γρήγορος, εύκολος, αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος για να πλύνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά είναι να γεμίσουμε ένα μπολ νερό να βάλουμε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, στην συνέχεια να τοποθετήσουμε μέσα στο μπολ τα φρούτα και τα λαχανικά μας (αφού τα έχουμε ξεπλύνει από χώματα αν χρειάζεται) και να τα αφήσουμε για 10 με 15 λεπτά, τέλος τα στεγνώνουμε με μια πετσέτα.

Αυτός είναι ένας τρόπος για να είμαστε πιο σίγουροι ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μας δεν θα έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υπολείμματα και πως όλα είναι επικίνδυνα για την υγειά μας, καθώς υπάρχουν πολλοί κανονισμοί και έλεγχοι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητά τους.

Εσείς πως πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινότητά σας;

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Sources: www.foodrevolution.org, www.pubs.acs.org, http://www.sciencedirect.com

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close