Η Τήλος είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στην Ελλάδα!

Πρωτοπόρο στην παραγωγή ενέργειας, το νησί της Τήλου βάζει κι επίσημα “πλώρη” για να γίνει το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στην Ελλάδα, χάρη στην εγκατάσταση, με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας,που συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγεται και καταναλώνεται η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ο μικρό νησί των Δωδεκανήσων, με έκταση σχεδόν 62τ.χλμ, βρίσκεται 22 μίλια βορειοδυτικά της Ρόδου και ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 780 κάτοικοι, τα τελευταία χρόνια κερδίζει τις εντυπώσεις για τις ενέργειές του στον τομέα της ενέργειας, αποσπώντας μάλιστα και βραβεία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το έργο TILOS για τη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού εκμετάλλευσης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στο νησί, εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 11 εκατ. ευρώ κι έτσι η Τήλος θα γίνει το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας.

Το TILOS έχει εθνική ταυτότητα με συντονιστή το ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα και με εταίρους όπως η ιδιωτική εταιρία EUNICE, o διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου ΔΕΔΔΗΕ και η WWF Ελλάς, ενώ παράλληλα αποτελεί πολυεθνική προσπάθεια με τη συμμετοχή 13 εταίρων από 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του TILOS περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και εγκατάσταση του πρώτου υβριδικού σταθμού στην Ελλάδα, ο οποίος συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τη βοήθεια μιας ανεμογεννήτριας και ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, και την αποθήκευσή της σε μπαταρίες. Με την ολοκλήρωσή του το έργο θα διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου το τοπικό ενεργειακό σύστημα, στοχεύοντας σε μελλοντική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα καλύπτει το 100% των τοπικών αναγκών, ενώ παράλληλα θα μπορεί να ρυθμίζει την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών καταναλωτών…Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ: www.cnn.gr

Πηγή και φωτογραφία: www.cnn.gr (29/08/2018)

#news

Founder-Chief Editor | Environmental Scientist, MSc
Close